20-08-2022

Kineski milijarder osuđen na 13 godina zatvora

Sud u Šangaju osudio je kinesko-kanadskog milijardera Xiao Jianhua na 13 godina zatvora i kaznio njegov konglomerat Tomorrow Holding sa rekordnih 55,03 milijarde juana (CNY), odnosno 8,1 milijardu USD.

Kineski milijarder osuđen na 13 godina zatvora | Radio Televizija Budva

Foto: ilustracija/arhiva pixabay.com

Xiao i njegova kompanija optuženi su za nezakonito zadržavanje javnih depozita, nezakonito korišćenje povjerenih sredstava i podmićivanje, saopštio je šangajski Prvi sud, piše Peuters.

"Xiao je kažnjen takođe novčanom kaznom od 6,5 miliona CNY, odnosno 957 hiljada USD", navodi se u saopštenju suda i dodaje da su Xiao i njegov holding teško prekršli pravila finansijskog upravljanja i ugrozili državnu finansijsku bezbjednost, prenosi Tanjug.

U periodu od 2001. do prošle godine, Xiao i njegova kompanija su dali akcije, nekretnine, gotovinu i drugu imovinu vladinim zvaničnicima u ukupnom iznosu većem od 680 miliona CNY, odnosno preko 100 miliona USD, kako bi izbjegli finansijski nadzor i ostvarili nelegitimne interese.

Kineski regulatori su u julu 2020. godine konfiskovali devet povezanih institucija Tomorrow grupe u okviru akcije suzbijanja rizika od nezakonitih postupaka finansijskih konglomerata.