14-04-2020

Klasici književnosti koje možete da čitate besplatno

U trenucima kada su biblioteke zatvorene, ukoliko ste pročitali sve što imate u kući, imate dvije mogućnosti za pronalaženje novog štiva. Jedno je onlajn poručivanje knjiga koje će biti dostavljene na vaš kućni prag, a druga je pretraživanje interneta.


Ilustracija (Foto: Pixabay)

Dobra vijest je da postoje mnogi romani koje možete preuzeti potpuno legalno i potom ih čitati na svom Kindle uređaju ili, ako ga nemate, na telefonu ili tabletu. To je usljed toga što je prošlo dosta vremena od njihovog objavljivanja ili smrti autora, pa za njih ne važi zakon o autorskom pravu. U nastavku vam navodimo neke od njih, a za ostale pretražite internet arhivu i biblioteku Gutenberg.

Ostrvo sa blagom – Robert Luis Stivenson

Sva je vjerovatnoća da ste pogledali neku od filmskih adaptacija ovog čuvenog romana, ali da li ste ga ikad pročitali? On može biti zanimljiv za cijelu porodicu i predstavlja nešto što biste mogli da čitate i mališanima. Spremite se za razne gusare, potragu za blagom i mnoštvo avantura.

Mobi Dik – Herman Melvil

Mnogi su odustali prije kraja ove knjige zbog njene obimnosti, ali to ne umanjuje njen značaj u književnosti i opštu referentnost. Sada imate dovoljno vremena da se zajednom sa kapetanom Ahabom upustite u lov na čuvenog bijelog kita, prateći kako on dovodi u opasnost cijelu svoju posadu, dok polako gubi um, prenosi City Magazine.

Slika Dorijana Greja – Oskar Vajld

Koliko puta ste već rekli sebi kako ćete nekad uzeti ovu knjigu u ruke i nikako da to učinite? Sad je prava prilika da otkrijete kontrast između prijemčivog načina pripovijedanja i natprirodnog prizvuka koji je sastavni dio radnje. Za ljubitelje viktorijanskog romana i rečenica koje se obavezno prepisuju kako bi se zapamtile.

Drakula – Brem Stoker

Za sve one koji su ljubitelji vampira i drugih natprirodnih bića, ovo je nezaobilazno štivo. Iako je prošlo dosta vremena od njegovog objavljivanja, ovaj roman je i dan danas fascinantan, što i ne čudi kada se uzme u obzir koliki je uticaj imao na pop kulturu i sveukupnu predstavu o istorijskom Drakuli. Nije za čitanje pred spavanje.

Veliki Getsbi – F. Skot Ficdžerald

Malo drugačije okruženje koje će uvući sve one koji vole „sav taj džez“ i pitaju se kako je to bilo 1920-ih godina u Americi. Preporučuje se prije gledanja filmske adaptacije, bilo one sa Robertom Redfordom, bilo one sa Dikapriom. Za lagano čitanje i uživanje.

Knjiga o džungli – Radjard Kipling

Ovo baš i nije knjiga za djecu, uprkos uvriježenom mišljenju koje je takvo zahvaljujući genijalnoj crtanoj adaptaciji. Priča o Mogliju je malo surovija u romanu i predstavlja samo jedan dio narativnog toka, koji se osvrće i na mnoge druge životinje u odnosu na one iz adaptacije. Prepuno filozofskih i etičkih implikacija.

Put oko svijeta za 80 dana – Žil Vern

Nećete pogriješiti za koju god knjigu ovog autora da se uhvatite, ali nekako je najlakše krenuti od najčuvenije. Naučna fantastika prije naučne fantastike, vrhunska avantura prepuna duha i vedrine, a ujedno i prebacivanje u trenutak kada nam nije sve izgledalo tako konačno i poznato. Za sve uzraste.

Izvor: City Magazine