30-09-2020

Klepton podržao kampanju za spas izvođenja muzike uživo

Kampanja Van Morisona za spas muzike uživo uzima sve više maha. Tako ga je ovih dana podržao i slavni Erik Klepton podržavajući ideju da se uprkos korona virusu ponovo otvore klubovi punim kapacitetom.


Foto: Facebook/Eric Clapton

Vršnjak Vana Moriosna, 75-godišnji Klepton tom prilikom je izjavio:

"Duboko je uznemirujuće vidjeti koliko se malo koncerata održava zbog raznih ograničenja i lockodowna. Mnogo nas je koji podržavamo Morisona i njegove napore da spase živu muziku. On je nadahnuće! Moramo da ustanemo i zbijemo redove jer moramo da pronađemo izlaz iz ovog nereda. O alternativi ne vrijedi razmišljati. Izvođenje muzike uživo možda se nikada više neće oporaviti", rekao je on, prenosi portal Headliner.

Prošle sedmice Morison je održao tri koncerta u Palladiumu, ali po strogim epidemiološkim uslovoma, i objavio prvu od tri najavljene pjesme koje je posvetio borbi protiv sve strožih zakona u borbi protiv korona virusa. Riječ je o pjesmi "Born to be free", dok je za 9. oktobar najavio "As I Walked Out", a za 23. oktobar i "No More Lockdown".

"Hvala svima koji su došli u Palladium i koji su podržali moj novi singl. Svirke su bile sjajne i dokazale su da se izvedbe uživo mogu održavati. Sada je još potrebno da vlada dodatno ublaži ograničenja i podstakne povjerenje kako su takvi koncerti sigurni, a mjesta gdje se održavaju nastupi sigurna", izjavio je nakon održanih koncerata Morison.

Lockdown važio i za muziku

Izvođenje muzike uživo bilo je zabranjeno u Velikoj Britaniji od marta kada je uveden lockdown. Nastupi su potom ponovo dozvoljeni od 1. avgusta ali ih je moguće održavati u zatvorenim prostorima uz fizički distanciranu publiku. Međutim, brojni vlasnici klubova i muzičari izrazili su zabrinutost zbog toga jer je novi model finansijski neisplativ.




(Headliner)