12-05-2020

Klime i virus: Izbjegavati recirkulaciju vazduha

Sistemi centralne ventilacije donose rizik za širenje Kovida 19, ali bi preporuke da se ne koriste bile kontraproduktivne poručuje doktor Borko Bajić. Visoke temperature koje nas očekuju u narednim sedmicama diktiraju korišćenje klima, a sistemi u velikim objektima sami po sebi trebalo bi da obezbijede sigurnost.

Klime i virus: Izbjegavati recirkulaciju vazduha | Radio Televizija Budva

"Ti veliki sistemi imaju u sebi razne filtere koje ometaju širenje virusa. Zbog toga je vrlo važno posebnu pažnju posvetiti održavanju tih sistema", poručuje Bajić.

Bajić ističe da je vrlo važno da se na uređajima ne upotrebljava recirkulacija vazduha, već opcija: da se uvijek koristi vazduh koji dolazi sa spoljne jedinice. Takođe je važno da se ne koriste obični ventilatori i unutrašnje klime jer su opasni zato što podižu čestice sa poda.

Bajić kaže da je bitno i da klima uređaji budu uključeni nekoliko sati prije otvaranja objekta i da nastave da rade nakon zatvaranja.

"Naročita pažnja trebalo bi da se obrati na to da ukoliko postoji mogućnost da se otvore prozori i da se samo po sebi ventilira, da se vazduh miješa", kazao je doktor Bajić za Prva TV.

Promjene temperature, režima rada na uređajima nemaju uticaja na virus, pa je zato krucijalno u zatvorenim objektima da se pridržavamo svih mjera, prvenstveno da koristimo zaštitnu opremu i držimo distancu. U vozilima je poželjno da se često otvaraju prozori uz korišćenje klima uređaja.

"Prirodna ventilacija je po svim preoprukama ključ da se taj vazduh u vozilu poveća, odnosno da se na taj način smanji mogućnost da se taj virus recirkuliše", navodi Bajić.

Što se tiče klima uređaja koje koristimo u kućama, Bajić preporučuje da se odradi čišćenje i dezinfekcija filtera.

Izvor: RTCG