07-12-2023

Klisić dobitnica nagrade za najuspješniju naučnicu

Dobitnici godišnjih nagrada za naučna dostignuća u ovoj godini su Aleksandra Klisić, Balša Lubarda, Obrad Drakulović i Sokolj Vuljaj, saopštili su iz Ministarstva prosvjete, nauke i inovacija.


Foto: Ministarstvo prosvjete nauke i inovacija

Iz tog Vladinog resora kazali su da je Klisić, doktorica Doma zdravlja Glavnog grada i zaposlena na Medicinskom fakultetu Univerziteta Crne Gore, dobitnica nagrade za najuspješniju naučnicu, u iznosu od tri hiljade EUR.

Kako su naveli, nagradu za najuspješnijeg mladog naučnika do 30 godina, u iznosu od dvije hiljade EUR, dobio je Lubarda, direktor istraživanja u Instituta za ispitivanje javnog mnjenja Damar.

Iz MPNI su rekli da je nagrada pronalazaču – inovatoru za najuspješniju inovaciju, u iznosu od po 1,5 hiljada EUR, pripala Vuljaju i Drakuloviću.

Navodi se da je javni poziv za dodjelu godišnjih nagrada za naučna dostignuća u ovoj godini objavljen 13. oktobra, s rokom za dostavljanje prijava do 15. novembra.

Iz MPNI su kazali da su, u okviru javnog poziva za sve tri kategorije nagrada za naučna dostignuća u ovoj godini, pristigle 24 prijave izuzetnih kandidata i kandidatkinja.

„Pa je rad Komisije za ocjenu prijava pristiglih na javni poziv bio veoma izazovan, a na čiji predlog je ministarka prosvete, nauke i inovacija Anđela Jakšić Stojanović donijela Odluku o nagradama“, navodi se u saopštenju.

Iz Ministarstva su rekli da će svečana dodjela nagrada za naučna dostignuća u ovoj godini biti održana u ponedjeljak, u Vili Gorica.