05-03-2024

Ključ od Sveca u Spajićevim rukama

Samo mjesec dana ostalo je do zvaničnog početka ovogodišnje sezone, a problemi oko elitnog ljetovališta Sveti Stefan i Miločer još nisu riješeni.


Foto: Arhiva, Portal RTV Budva

Sve oči uprte su u Vladu premijera Milojka Spajića, od koga očekuju da iznađe rješenje i elitno ljetovalište, zaštitni znak crnogorskog turizma, nakon tri godine, napokon počne da radi u punom kapacitetu. Hotelski kompleks je zatvoren uoči ljeta 2021. nakon čega je dvije godine na popularnom Svecu bio katanac, da bi lani djelimično bilo otvoreno ostrvo.

Potez Vlade čekaju obje strane zakupac grad hotela “Sveti Stefan, Vile “Miločer”, te još nedovršenog hotelsko-apartmanskog kompleksa Kraljičina plaža, kompanija “Adriatic properties“, koja je spremna na dogovor i pred arbitražnim sudom u Londonu vodi spor, a pred domaćim sudovima dokazuje da je međunarodni tribunal jedino mjesto gdje se donose odluke o ugovornim obavezama.
Na drugoj strani su vladino Hotelsko-turističko preduzeće Miločer i kompanija u većinskom vlasništvu države Sveti Stefan hoteli koji pozivaju Vladu da se uključi jer se nalaze u izuzetno teškoj finansijskoj situaciji, pošto zakupac praktično punu godinu nije platio ni eura za zakup najvrijednijeg dijela obale.
HTP Miločer i Sveti Stefan hoteli u većinskom vlasništvu države, koji gazduju elitnim ljetovalištem Sveti Stefan Miločer, dužni su da plate 600 hiljada funti Adriatic propertiesu, koliko iznose troškovi arbitražnog postupka pred sudom u Londonu.

Pred međunarodnim Arbitražnim sudom i dalje se vodi spor, koji je Adriatic properties pokrenuo zahtijevajući da mu se na ime kršenja ugovora isplati sto miliona eura. Tužbom su uzvratile i državne kompanije.


Banakar