25-05-2023

Kod Petrovca ulovljena hama od 26,5 kilograma

Podvodni ribolovac Boško Grivić iz Grblja jutros je kod Petrovca puškom ostvario nesvakidašnji ulov – hamu (Argyrosomus regius) tešku 26,5 kilograma, nekada rasprostranjenu a danas veoma rijetku ribu za Jadransko more.


Foto: privatna arhiva

Lovio je na klasičnu „čeku“, na 16 metara dubine, kada mu je u domet doplivala krupna riba.

Prema njegovim riječima, zbog slabe vidljivosti i mutne vode u prvi mah je pomislio da je veliki gof, čija je sezona upravo sada.

Kada je došla u domet, iskoristio je pogodan ugao i distancu i povukao obarač, lanca je prošla kroz škržne poklopce a onda se riba izvila i pokazala karakteristični bok. Tada već, kako Grivić kaže za Pobjedu, nije bilo nikakve dileme da se radi o hami.

Riječ je o vrsti iz porodice sjenki, krupnom jadranskom predatoru i stanovniku ušća velikih jadranskih rijeka. Najduže se njena populacija održala na Bojani, ali je i tamo gotovo iščezla, i tek se sporadično u mreži ribara pojavi poneki, uglavnom manji primjerak.

Hame dostižu težinu i preko 50 kilograma. Imaju karakteristična usta zlatne boje, zbog čega je sa druge strane Jadrana zovu bokadoro. Većina ribolovaca kod nas, gotovo da nije imala priliku da uživo vidi primjerke ove cijenjene i gotov nestale vrste.

Češće podvodni ribolovci imaju priliku da ulove njenu manju rođaku, crnu korbu, kavalu (Sciaena umbra), dok je treća vrsta iz iste familije, bijela korba (Umbrina cirrosa) takođe gotovo nestala kod nas.

Grivić se podvodnim ribolovom bavi petnaestak godina, aktivan je takmičar i član KSR „Tuna“ iz Budve, a prije dvije sezone bio je i državni prvak u podvodnom ribolovu.

Ove sezone je puškom ulovio i tunu od 70 kilograma za koju mu je trebalo više od sat vremena da obuzda njene bjegove. Najveći njegov ulov je tuna od 82 kilograma, a redovan ulov su krupne lice i gofovi.

Izvor: Pobjeda