03-04-2015

Kod Tivta pronađen uginuli delfin FOTO

Na plaži Kalardovo u Tivtu pronađen je uginuli delfin, koji se najvjerovatnije tokom noći nasukao u plićaku.

Kod Tivta pronađen uginuli delfin FOTO | Radio Televizija Budva

Uviđaj su obavili inspektori Komunalne policije, koji su o mrtvom delfinu obavjestili Institut za biologiju mora i Komunalno.

Predstavnici Instituta su odmah izašli na teren, izjavio je Radio Tivtu, dr Mirko Đurović, direktor Instituta navodeći da se radi o delfinu - ženki dužine oko tri metra i na tijelu nema vidljivih ozljeda.

Navodeći da su predstavnici Instituta jutros bili na terenu i konstatovali da na tijelu uginulog delfina nema vidljivih ozljeda, Đurović je rekao da je riječ o vrsti tursipos truncatus - dobri deflin, najbrojnijoj vrsti morskih sisara u Jadranu.



Uzrok uginuća moguće je utvrditi jedino autopsijom, zašto trenutno u Crnoj Gori nema mogućnosti, objasnio je dr Đurović istakavši da se ova jedinka nalazi u katalogu delfina Instituta za biologiju mora, koji je napravljen u toku monitoringa morskih sisara u 2013 i 2014 godine kroz IPA projekat NETCET.

Utvrdjeno je, kazao je dr Đurović, da je odredjena populacija delfina stalno prisutna u Zalivu, te će Institut posredstvom istoimenog projekta pratiti njeno ponašanje.

Direktor Instituta je upozorio vozače čamaca i brodova da prilikom prolaska kroz Zaliv smanje brzinu i budu krajnje oprezni kako bi izbjegli neželjene sudare koji mogu da dovedu do smrtnog ishoda.

U Instituta su kazali da uklanjanje delfina nije u njihovoj nadležnosti, dok su iz Komunalnog saopštili da će delfina ukloniti sa plaže nakon što dobiju nalog od Komunalne isnpekcije, odnosno kad dobiju tačnu lokaciju gdje će zakopati uginulog delfina jer zato nema određenog mjesta.

Na istom mjesti prije tačno tri godine, takođe se nasukao jedan delfin. Mještani su tada pretpostavljali da je zbog jake bure koja je duvala tokom prošle noći.

Uposljednjih par godina u Zalivu se može vidjeti jato delfina koji se najčešće mogu vidjeti ispred ostrva Sveti Marko i Ostrva cvijeća.

Foto i tekst: http://radiotivat.com/