14-01-2017

Kojim redom radite vježbe?

U nastavku teksta pogledajte koji je to red koji bi valjalo da poštujete radi boljih rezultata.

Kojim redom radite vježbe? | Radio Televizija Budva

Uvijek, ali baš uvijek, trebalo bi početi sa onim najzahtjevnijim treninzima, a onda polako završavati sa onim jednostavnijim, evo i zašto.

Imate više energije
Na samom početku vježbanja nakon laganog zagrijavanja, vaši mišići su najvjerovatnije popunjeni sa dovoljno glikogena (energija za vaše tijelo), vaši mišići su svježi i vaš kardiovaskularni kapacitet je najviši. Spremni ste za dizanje tegova i svu energiju možete iskoristiti na najvažnije vježbe sa kojima ćete postići najbolje rezultate. Počevši od laganih vježbi, kao što je podizanje za ramena i biceps pregib, odnosno one koje ne zahtijevaju neki veliki napor i nije najbolje iskorišćavanje energije.

Bolje ste fokusirani
Tokom vježbanja fokus je jako bitan i to ne samo što će vam pomoći u dobijanju najboljih rezultata već ćete spriječiti moguće povrede. Dok dižete velike težine ili završavate izazovne i strukturalne vježbe, morate da budete vrlo fokusirani. Nakon napornog dana na poslu kada vam se razne stvari motaju po glavi jako je teško ostati fokusiran. Kada je iza vas naporan dan na poslu i kada ste pri kraju sa vježbama, postoji mogućnost da se uopšte ne možete fokusirati.

Pravu prednost imate na početku treninga
Mnogo puta će se desiti da stignete u teretanu 20 minuta pred zatvaranje, ili jednostavno nemate vremena da odradite puni trening. Kada se odlučite da prvo završite zahtjevnije vježbe, dobijate 80% prednosti u prvih 10-20 minuta vježbanja. Kasnije tokom vježbanja možete da se usresredite na pomoćne vježbe koje zahtijevaju jedan zajednički pokret kao što je lateralno podizanje, pregib bučicama ili triceps potisak prema dolje i to može da bude jako važno, ali ćete možda imati samo 20% od ukupne koristi.