04-09-2020

Kolo pravoslavnih sestara na Svetom Stefanu skupilo 3.000 evra za liječenje Sanje i Damjana

Za liječenje Sanje i Damjana, u jednom danu, u periodu od dva sata, prikupljeno je više od 3.000,00 evra, zbog čega se u ovim okolnostima ova akcija može nazvati više nego uspješnom, kazali su iz Mitropolije crnogorsko-primorske (MCP).



Akciji su se, kako su istakli, pridružili i građani Petrovca koji su organizovali prikupljanje u butiku "Ana" gdje je prikupljeno 750 evra.
Foto: MCP

Ova akcija je, naveli su, pokrenuta i u svim našim gradovima kao i dijaspori.

"Naime, Sanja Rakanović je djevojka koja se bori sa opakom bolešću već duže vrijeme i potrebna su novčana sredstva kako bi liječenje nastavila u Turskoj. Damjan Ranitović je osamnaestogodišnji dječak koji je obolio od malignog tumora i za njegovo liječenje potrebna su velika novčana sredstva."

Kolo sestara zajedno sa parohom paštrovačkim protojerejem Dragoslavom Rakićem upućuje riječi blagodarnosti prema svima koji su dali i najmanji doprinos i učestvovsli u ovoj akciji. Takođe riječi zahvalnosti upućuje Kompaniji "Adriatik Propertis" te izvršnom direktoru Goranu Bencunu koji su obezbijedili besplatan parking, posluženje za sve učesnike akcije te i sami donacijom učestvovali u njoj.

"Vođene drugom najvećom Božijom zapovješću "Ljubi bližnjega svoga kao samog sebe" (Mt.22,39), idejom humanosti i potrebom da u okviru svojih mogućnosti i sposobnosti pomognu onima kojima je to najpotrebnije, kao i tradicijom koje svako Kolo sestara kiti od njegovog istorijskog nastanka, a ovog puta u trenutku kada je neophodna pomoć dvoma teško bolesnih mladih ljudi Sanju i Damjana iz Bara, članice Kola pravoslavnih sestara parohije paštrovske "Sveta Jelena Štiljanović" nadležnim parohom organizovale su humanitarnu akciju na Svetom Stefanu, sa nadom da će Gospod umilostiviti srca i učiniti da nečije malo postane nečije mnogo", kazali su.

Posebna radost Kolu za ovo Bogom spasavano djelo pričinilo je to da se akcija spontano organizovala na veliki praznik – Uspenje Presvete Bogorodice, te i to da je baš na taj dan davne 1903. godine održana osnivačka skupština Kola srpskih sestara tj. na godišnjicu osnivanja prvog Kola u našoj istoriji.

Kolo pravoslavnih sestara "Sveta Jelena Štiljanović" osnovano je u martu 2016. godine pri parohiji paštrovskoj. Kao društvo koje djeluje pod patronatom Crkve i koje egzistira pri Crkvi, najveće aktivnosti ima za vjerske praznike, od koji je najsvečanija litija na Svetom Stefanu. Pored haritativnih djela trudi se da očuva prelijepe i jedinstvene običaje Paštrovića, pa se na proslavama, između ostalog, uvijek priredi tradicionalnu trpeza sa ovih prostora. Rad Kola sadrži i edukativni karakter u kojem pomoću elokventnih predavača mladima prezentuje važnost očuvanja porodice, majčinstva i vrijednosti zdravog društvenog života uopšte. Kolo često organizuje i poklonička putovanja.

Kolo za sada ima dvadeset članica. Njihova sabranja se odvijaju nekoliko puta godišnje pri nekoj od svetinja paštrovsje parohije. Rad članica Kola je dobrovoljan i ne donosi nikakvu niti ličnu niti materijalnu korist, osim one duhovne da će Nebeski Darodavac uzvratiti nebeskim darovima na svaki zemaljski dar.