20-06-2023

Komunalno Budva od sjutra počinje novi ciklus zaprašivanja komaraca

Iz Komunalnog preduzeća Budva obavještavaju da sjutra od 22h počinju sa novim ciklusom zaprašivanja komaraca. Kako su saopštili, akcija će biti u toku narednih sedam do deset dana na teritoriji cijele budvanske opštine.


Foto: Ilustracija

Napomenuli su da će se akcija paralelno sprovodi kroz dva dijela. Prvi podrazumijeva larvicidni tretman, odnosno suzbijanje larvi komaraca primjenom specijalnih preparata u formi granula, kojima se posipaju stajaće vode, potoci, kanalizacioni otvori i sva druga mjesta prepoznata kao povoljna za razvoj komaraca, dok je u drugom slučaju posredi adulticidni tretman - zaprašivanje odraslih jedinki komaraca koristeći uređaje za raspršivanje hemijskih preparata.

Taj metod se, kako pojašnjavaju iz Komunalnog preduzeća, sprovodi uglavnom u naseljenim mjestima.

"Zaprašivanje se vrši u kasnim večernjim i ranim jutarnjim časovima pri temperaturi iznad 18°C i brzini vjetra 2-3 m/s, a obavlja se od Lastve do Buljarice, po dnevnom rasporedu koji će biti objavljen na web stranicama Komunalnog preduzeća. Napominjemo, da preparati koji se koriste u suzbijanju komaraca nijesu štetni po zdravlje ljudi niti životinja, stoga, nema razloga za brigu sugrađana. Međutim, navedeni preparati imaju negativan uticaj i na druge insekte, te se upozoravaju pčelari da u naznačenom periodu preduzmu mjere za zaštitu svojih pčela i košnica", navode u obavještenju.