05-07-2023

Komunalno Budva od sjutra počinje novi ciklus zaprašivanja komaraca

Iz Komunalnog preduzeća Budva obavještavaju da sjutra počinju sa novim ciklusom zaprašivanja komaraca. Kako su saopštili, akcija će biti u toku narednih sedam do deset dana na teritoriji cijele budvanske opštine.


Foto: Ilustracija

Napomenuli su da će se akcija paralelno sprovodi kroz dva dijela. Prvi podrazumijeva larvicidni tretman, odnosno suzbijanje larvi komaraca primjenom specijalnih preparata u formi granula, kojima se posipaju stajaće vode, potoci, kanalizacioni otvori i sva druga mjesta prepoznata kao povoljna za razvoj komaraca, dok je u drugom slučaju posredi adulticidni tretman - zaprašivanje odraslih jedinki komaraca koristeći uređaje za raspršivanje hemijskih preparata.

"Zaprašivanje se vrši u kasnim večernjim i ranim jutarnjim časovima pri temperaturi iznad 18°C i brzini vjetra 2-3 m/s, a obavlja se od Lastve do Buljarice, po dnevnom rasporedu koji će biti objavljen na web stranicama Komunalnog preduzeća.

Napominjemo, da preparati koji se koriste u suzbijanju komaraca nijesu štetni po zdravlje ljudi niti životinja, stoga, nema razloga za brigu sugrađana. Međutim, navedeni preparati imaju negativan uticaj i na druge insekte, te se upozoravaju pčelari da u naznačenom periodu preduzmu mjere za zaštitu svojih pčela i košnica", zaključuje se u saopštenju.