10-06-2024

Koncert Matije Molčanova 12. juna u Modernoj galeriji

Koncert budvanskog pianiste Matije Molčanova biće održan u Modernoj galeriji "Jovan Ivanović" u Starom gradu u srijedu, 12. juna sa početkom u 19h.



Matija Molčanov (2004) je rođen u Kotoru. Prve muzičke korake napravio je u ŠOMO Budva, u klasi Biljane Bagarić, a nastavio školovanje u klasi svog oca, prof. Oleksija Molčanova u Tivtu, sve do završetka srednje muzičke škole 2024. godine.

Kao učenik srednje škole ostvario je niz zapaženih rezultata i osvojio nagrade na međunarodnim i državnim takmičenjima kao solista i član kamernih sastava. Među najznačajnijim ističu se nagrade na I, II i III međunarodnom pijanističkom takmičenju u Tivtu, na online takmičenjima u Sremskoj Mitrovici (Srbija), Užgorodu i Kijevu (Ukrajina) i Istanbulu (Turska). Nedavno je osvojio prvu nagradu na Državnom takmičenju u kategoriji klavirski duo sa Elenom Vujović.

Pohađao je različite seminare kod profesora Bojana Martinovića, Jurija Kota, Vladimira Babina i Nikole Vučkovića. Više puta je nastupao na festivalu savremene klavirske muzike „Forte piano“ u organizaciji KIC-a „Budo Tomović“ i učestvovao u projektu „Vivum“ u organizaciji Zavoda za školstvo CG, pod pokroviteljstvom UNICEF-a.

Mladi ukrajinski kompozitor Volodimir Mašika je specijalno za Matiju komponovao dvije kompozicije, koje je premijerno izveo u Podgorici: „Četiri karakterna komada za djecu“ (2021) i „Varijacije u obliku etida u Ukrajinskom stilu“ (2022) za klavir i orkestar. Umjetnički je angažovan u pozorišnoj predstavi „Svijet mogućnosti“ reditelja Harisa Pašovića.