13-04-2024

Konferencija „Budućnost jadranske prošlosti - Izazovi podvodne kulturne baštine Jadrana za održivi razvoj turizma“ 24. aprila u Kotoru

Konferencija pod nazivom „Budućnost jadranske prošlosti - Izazovi podvodne kulturne baštine Jadrana za održivi razvoj turizma“ će se održati 23. aprila 2024. godine u Hotelu Cattaro, u Kotoru. Univerzitet Crne Gore je vodeći partner na projektu, a projekat realizuje Laboratorija za arheologiju pomorstva, Pomorski fakultet Kotor.


Foto: Laboratorija za arheologiju pomorstva, Pomorski fakultet Kotor

Kako su kazali iz Labortorije za arheologiju pomorstva, WRECKS4ALL 2.0 je konferencija okuplja naučnike, praktičare, donosioce odluka i zainteresovane strane kako bi razgovarali o inovativnim pristupima i najboljim praksama za zaštitu i promociju podvodne kulturne baštine Jadrana. Učesnici konferencije su eminentni stručnjaci iz zemalja jadranske regije, Italije, Slovenije, Hrvatske, Crne Gore i Albanije. Radni jezik konferencije je Engleski", navode u najavi događaja.

Teme konferencije su: studije slučaja i uspješne priče u upravljanju podvodnom kulturnom baštinom Jadrana, modeli održivog turizma i najbolje prakse za očuvanje podvodne kulturne baštine na Jadranskom moru, uključivanje zajednice i zainteresovanih strana u upravljanje podvodnom kulturnom baštinom Jadrana, pravni okviri i zakonski aspekti zaštite i upravljanja podvodnom kulturnom baštinom...

Organizatori ističu da će biti riječi i o inovativnim tehnologijama za mapiranje, dokumentovanje, tumačenje i promociju potopljenih kulturnih predjela i obrazovnim i edukativnim inicijativama za podizanje sviesti o podvodnoj kulturnoj baštini.

"Konferencija "Budućnost jadranske prošlosti - Izazovi podvodne kulturne baštine Jadrana za održivi razvoj turizma" se realizuje u okviru projekta " Kapitalizacija putem prenosa modela WRECKS4ALL na nove teritorije za zaštitu podvodnog nasljeđa putem njegove digitalizacije i valorizacije kao nove turističke ponude" WRECKS4ALL 2.0 koji je sufinansiran je od strane Interreg IPA South Adriatic, prekograničnog programa saradnje sufinansiranog od strane Evropske unije putem Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA III)", kazali su organizatori.

Jadransko more, kako su naglasili, krije bogatstvo podvodnih arheoloških nalazišta, od drevnih olupina brodova do potopljenih arheoloških pejzaža.

"Sa porastom interesovanja za pomorsku kulturnu baštinu, raste i potreba za odgovornim i održivim upravljanjem ovim dragocjenim resursima", zaključuju iz Laboratorije za arehologiju pomorstva pri Pomorskom fakultetu Kotor.