10-02-2021

Konkurs za direktora UP: Otpalo 10 kandidata, devet još u igri

Čak 10 kandidata, koji su predali dokumentaciju povodom javnog konkursa za direktora Uprave policije, nijesu imali sve potrebne uslove, tako da se njihova imena nijesu našla na konačnoj listi Uprave za kadrove.


Ko će biti novi šef policije?, Foto: Vijesti

Na listi, koja je sinoć kasno objavljena na sajtu Uprave za kadrove, nalaze se imena - šefa Specijalnog policijskog tima Dragana Radonjića, policijskih oficira Zorana Brđanina i Dragana Klikovca, bivšeg šefa granične policije Podgorica Dražena Vukovića, inspektora u OKC-u Milana Delića, službenika u JRM Podgorica Dragana Arsovića, službenika policije Zorana Braunovića, Siniše Kovačevića i dekana na Fakultetu za bezbjednost u Banjaluci i nekadašnjeg načelnika u Budvi Voja Lakovića.

Iz Uprave za kadove juče su telefonski obavještavali kandidate, koji su i dalje u igri za šefa policije, da su podijeljeni u dvije grupe, te da im je u utorak 16. februara, zakazan pisani test, a potom i intervju.

Na javni konkurs prijavilo se čak 19 kandidata, što je svojevrsni rekord kada su u pitanju konkursi za najodgovornije mjesto u najvećem bezbjednosnom aparatu.

U sinoćnjem obavještenju Uprave za kadrove nema pojašnjenja zašto su otpali nekadašnji šef kriminalistike i dugogodišnji rukovodilac u UP Predrag Šuković, bivši šef Odjeljenja za borbu protiv trgovine drogom Miodrag Mišo Laković, bivši šef policije u Pljevljima Predrag Tanjević, advokati Dražen Medojević i Vladan Drecun, a prvi krug nijesu prošli ni Veselin Jovanović i Zoran Vesković...

Kandidaturu je prije desetak dana sam povukao bivši službenik policije Dragan Pavličić.

Uprava za kadrove 28. decembra raspisala je konkurs za direktora Uprave policije, a da bi neko postao prvi policajac mora da ima najmanje 15 godina radnog iskustva na poslovima sa visokom stručnom spremom, od čega najmanje pet godina na rukovodećim pozicijama u policiji, sudu, tužilaštvu ili Agenciji za nacionalnu bezbjednost.

Direktora Uprave policije, na osnovu javnog konkursa, imenuje Vlada i to na predlog ministra unutrašnjih poslova Sergeja Sekulovića.


(Vijesti)