05-07-2020

Korona neće uticati na redovnost isplate penzija

Iako se još pad privredne aktivnosti izazvane pandemijom novog korona virusa ne može procijeniti, izvjesno je da neće uticati na redovnost isplate penzija, poručio je direktor Fonda PIO Dušan Perović."Bez obzira na deficit, kao i probleme koji prate penzijski sistem, prava iz penzijskog i invalidskog osiguranja će se redovno isplaćivati, svakog 20. u mjesecu za prethodni mjesec, kao i do sada" kazao je on, prenosi Pobjeda.

Prihodi

Kako je rekao, jasno targetirane mjere su predvidjele i mogućnost odlaganja obaveze uplate poreza i doprinosa za obavezno socijalno osiguranje, kao i uplate obaveza shodno Zakonu o reprogramiranju poreskog potraživanja do 90 dana, koje su napor države da doprinse ublažavanju negativnih posljedica na poslovanje privrednih subjekata, kao i njihovom opstanku na tržištu, a samim tim na očuvanju radnih mjesta u našoj državi.

"Sve ovo se odrazilo na smanjenje prihoda po osnovu doprinosa za penzijsko i invalidskog osiguranje, kao izvornog prihoda Fonda PIO, koji su u aprilu ove godine iznosili 18,02 miliona eura, i niži su u odnosu na isti mjesec prošle godine za 36,53 odsto. Deficit penzijskog sistema u aprilu ove godine iznosio je 17,47 miliona eura ili 49,24 odsto, što znači da je skoro polovina sredstava za finansiranje penzijskog sistema obezbijeđeno iz opštih prihoda države", kazao je Perović.

S druge strane, kako je naveo, izvorni prihodi Fonda PIO, u periodu januar april 2020. godine, su iznosili 90,58 miliona eura, što je na nivou prošlogodišnjih.

"Dakle, značajno smanjenje prihoda u aprilu ove godine amortizovano je povećanjem prihoda Fonda u prethodnom periodu, koji su za prva tri mjeseca ove godine u odnosu na isti period prošle bili uvećani 17,61 odsto. Deficit penzijskog sistema za prva četiri mjeseca iznosi 52,94 miliona eura ili 36,89 odsto, i u odnosu na isti period prošle godine veći je za 1,3 miliona eura ili 0,46 odsto", kazao je Perović.

Socijalni program

Pri tome, dodaje on, aktuelna situacija se nije odrazila na primanja starijih, ni na ostvarivanja prava iz penzijskog i invalidskog osiguranja koja se ostvaruju u Fond PIO, kao ni sprovođenje socijalnog programa.

"Vlada ima poseban odnos prema najstarijoj populaciji i u tom smislu je obezbijedila sredstva za isplatu jednokratne pomoći u iznosu od 50 eura za korisnike najniže penzije. Pomoć je isplaćena za 12.026 korisnika", kazao je Perović, poručujući da će nastaviti sa realizacijom Socijalnog programa planiranom dinamikom.


Izvor: Pobjeda/Kodex