20-11-2023

KotorArt na prestižnom međunarodnom festivalu u Šangaju

Predstavnici KotorArta učestvovali su na ChinaSPAF sajmu izvođačkih umjetnosti Kineskog međunarodnog festivala umjetnosti u Šangaju, koji je održan u oktobru 2023. godine.


Foto: KotorArt

Kako navode u saopštenju KotorArta, ChinaSPAF okupio je menadžere i radnike u kulturi, umjetnike, organizatore i promotere iz cijeloga svijeta, od Brazila, Japana, SAD, Novog Zelanda, Kanade, Kenije, Indije, do gotovo cijele Evrope. Delegati iz cijelog svijeta, zajedno sa kineskim ministrom za kulturu Hu Hepingom i drugim predstavnicima NR Kine, učestvovali su na mnogobrojnim forumima, sastancima i predavanjima predstavljajući svoje festivale, programe i vizije u oblasti međunarodne saradnje i kulturne razmjene.

Kineski međunarodni festival umjetnosti u Šangaju je jedini državni festival u Kini, pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i turizma Narodne Republike Kine.

"Tim KotorArta predstavio je Festival na Okruglom stolu Mreže festivala Put Svile. Ovom prilikom, potpisan je Šangajski konsenzus, čime je KotorArt postao dio Mreže festivala Put Svile i čime je omogućeno da sa umjetničkim festivalima širom svijeta dalje uneprijeđuje kulturnu razmjenu i podstiče međukulturni dijalog. Mreža festivala Put Svile pokrenuta je 2017. godine od strane Kineskog međunarodnog festivala umjetnosti u Šangaju zajedno sa 22 umjetnička festivala iz 18 zemalja uključenih u inicijativu Pojas i put. Danas je najveća sveobuhvatna međunarodna platforma za saradnju umjetničkih festivala na svijetu, sa 178 članica iz 49 zemalja", navode u saopštenju.

Predstavnici KotorArta su na ChinaSPAF Sajmu izvođačkih umjetnosti, a u okviru programa Shanghai Magnolia nagrada za dramsku i izvođačku umjetnost takođe održali predavanje i radionicu na temu Inovativan pristup programiranju festivala i programa i projekata u kulturi za kineske menadžere i radnike u kulturi. Takođe, KotorArt se predstavio i u okviru Huangshan međunarodnog foruma za kulturu i turizam u Hefeiu, u okviru kog je, pored predstavljanja crnogorske kulture, potencijala kulturnog turizma i samog festivala KotorArt, potpisan i sporazum o saradnji u oblasti kulture i kulturog turizma sa predstavnicima kineskog grada Vuši.

Dodaju da je Međunarodni festival KotorArt, ukorijenjen u bogatom nasljeđu Kotora, Boke, Crne Gore i Evrope i predstavlja svjedočanstvo o snazi kulture i umjetnosti u povezivanju različitih zajednica i društava.

"Radujemo se što je KotorArt pozvan da učestvuje na ovako važnim međunarodnim susretima i forumima i ponosni smo što smo u međunarodnim kulturnim okvirima prepoznati kao organizacija koja doprinosi međukulturnoj saradnji i razmjeni. Kroz dijeljenje znanja i iskustava, ali i kroz stvaranje novih prijatelja i partnera, nadamo se da ćemo doprinijeti razvoju novih ideja u industriji izvođačkih umjetnosti. Buduću saradnju crnogorskih i kineskih umjetnika, kulturnih organizacija i menadžera u kulturi smatramo veoma korisnom – KotorArt festival otpočeo je 2018. godine regionalnu platformu China Stage u okviru kojeg se kineski umjetnici predstavaljaju regionalnoj publici. Ujedno, učešće KotorArta na ovako važnim međunarodnim inicijativama, doprinosi boljoj prepoznatljivosti crnogorske kulture u svijetu koja treba da obezbjedi buduću saradnju crnogorskih umjetnika sa festivalima i kulturnim događajima širom svijeta. Tim KotorArta snažno vjeruje da njegovanje kulture otvorenosti, inkluzivnosti i međusobne povezanosti, pokreće pozitivne promene u kreativnoj i kulturnoj sferi, i generalno u našim društvima", istakli su iz PR službe festivala.