12-10-2023

Kraj zlatne ere luksuza je blizu

Proizvođači luksuzne robe mogli bi upasti u nevolje, jer bi luksuzni superciklus koji je podstakao cijene mnogih dionica iz tog lukrativnog sektora mogao doći do kraja.


Ilustracija (Foto: Dyana Wing So, Unsplash)

To je procjena analitičke kompanije RBC Capital Markets, gdje imaju ne baš ružičaste poglede na taj sektor. U nedavnoj napomeni, kompanija je navela pet razloga zašto bi investitorima bilo pametno da budu oprezni kada je ulaganje u sektor luksuza u pitanju.

RBC je istakao da su njene procjene za 2023. godinu konstantno bile ispod očekivanja Streeta. “Očekujemo konsolidaciju snažnih višegodišnjih dobitaka za luksuzni sektor… uz veće kamatne stope i niže raspoložive prihode za zapadne potrošače i makrosituaciju u Kini koja ne podržava optimizam.”

Evropski tim koji pokriva luksuzne i premium brendove navodi samo tri dionice s dobrim učinkom: LVMH Moet Hennessy, Kering i Compagnie Financière Richemont. Među brendovima sportske opreme, samo Nike i Puma imaju tu ocjenu.

EssilorLuxottica Société i Pandora su ocijenjeni od strane RBC kao slabiji brendovi.

Kao jedan od pet razloga, RBC navodi da je veličina luksuznog tržišta oko 25% iznad nivoa iz 2019. godine, a nedavne stope rasta su iznad dugoročnih prosjeka za većinu kompanija u kategoriji. “Ovo nije održivo i mi očekujemo umjerene trendove rasta prihoda u srednjem roku”, navode iz RBC-a.

Dok su raspoloženi potrošači pomogli u pokretanju rasta luksuznih proizvoda posljednjih godina, njihov broj se sada smanjuje.

Treće, dok je jednačina cijena uz volumen i izbor u posljednje vrijeme podstakla luksuzne kompanije, ta se jednačina sada mijenja – i to ne u korist kompanija. Na primjer, od 2019-2022, Louis Vuitton je imao jednačinu od +11% cijene, +3% volumena i +3% iznora. Za fiskalnu 2024, RBC predviđa +2-3% cijene, 0% volumena i +5-6% mješavine.

Četvrto, pad luksuza dogodio se tri puta od 2010. Oni su, u prosjeku, trajali četiri kvartala i doživjeli su pad cijena dionica od 12%. RBC napominje da bi ovaj put mogao biti drugačiji – i još gori – s obzirom na visoke kamatne stope, inflaciju i kineske probleme.

Konačno, RBC je saopštio da su makro trendovi najgori u posljednjih nekoliko decenija za sektor luksuza. “Prosječni potrošači imaju manje preostalih prihoda, što će vjerovatno uticati na potrošnju.”

(Investitor)