02-06-2022

Krapović: Ćutanje Abazovića i Đurovića oko Svetog Stefana i Miločera nedopustivo

Prolazi još jedna turistička sezona, a dragulji crnogorskog turizma, Sveti Stefan i Miločer, i dalje su zatvoreni. Na taj način, zakupci drugu godinu zaredom krše ugovorne obaveze, poručio je Dragan Krapović, potpredsjednik i poslanik Demokrata i predsjednik Odbora za turizam u Skupštini Crne Gore.


Foto: Demokrate

On je ocijenio da je za mandata prethodne Vlade, pitanje Svetog Stefana i Miločera zasluženo bilo u fokusu interesovanja medija i onih koji su vodili resor turizma.

"Pokrenute su tužbe i protivtužbe pred nadležnim Arbitražnim sudom u Londonu, a po mojim informacijama, Država Crna Gora, gdje podrazumijevam ne samo MERT, već i Budvansku rivijeru i Sv. Stefan Hotels, stoji vrlo dobro - naime postoje jasni dokazi da su zakupci prekršili Ugovor i to kontinuirano i na više mjesta", kazao je Krapović.

Kako je dodao, u ovoj situaciji svi trpe veliku štetu, a najveću Crna Gora kao turistička destinacija.

"S obzirom da jednostavno nije bilo dobre volje za postizanje kompromisa i održivog rješenja u skladu sa Ustavom i zakonima Crne Gore, kristalno je jasno da ovo mora biti dovedeno do kraja na civilizovan način i uz maksimalnu posvećenost države Crne Gore ovom problemu i arbitražnom postupku koji je u toku.
Ono što je posebno zanimljivo je da se niko iz nelegitimne 43. Vlade Crne Gore, od gospodina Abazovića do gospodina Đurovića, ne oglašava. Naprotiv, ćute i ignorišu ovaj problem", rekao je Krapović.

Ukazao je da se o Svetom Stefanu unazad godinama vodila ozbiljna javna polemika, te da su javnosti poznati stavovi svih pojedinaca u institucijama, ali i političkih subjekata.

"Tako znamo da je DPS, koji dominantno podržava ovu Vladu u Parlamentu, kreator ovog problematičnog aranžmana, dok je URA, od najviših funkcionera, poput gospode Abazovića i Đurovića, do recimo gospodina Rađenovića, prednjačila u osudi ovog aranžmana i pozivala na proteste, podnošenje krivičnih prijava, itd. Sada ih je voljom DPS-a zapalo da imaju uticaj na ishod procesa koji imaju ogroman značaj za Crnu Goru, pa ćemo vidjeti da li su na istim stanovištima ili su, pak, promjenili mišljenje i pristup? Ako su pristup i stavovi URA-e drastično promijenjeni, onda je jasno da se to desilo pod uticajem DPS, tj. da je došlo do potkusurivanja unutar vladajuće koalicije, te da je pored dubine, DPS dobio i Sveti Stefan i Miločer!", navodi se u saopštenju.

Prema Krapovićevom mišljenju, ćutati o ovom pitanju je nedopustivo.

"Zato pozivam gospodu Abazovića i Đurovića da izađu sa jasnim stavovima vezano za arbitražu i uopšte rješavanje pitanja Sv. Stefana i Miločera", zaključuje se u saopštenju.