04-01-2019

Krapović: Današnjim danom poslata je poruka da je bitno da se drži riječ

Ostavka predsjednika Opštine Budva, Dragana Krapović, verifikovana je na današnjoj sjednici SO Budva, a Krapović je top prilikom poručio da mu je bila velika čast bila biti Predsjednik Opštine Budva u prethodne dvije godine, ali i da je to velika obaveza i odgovornost, te se zahvalio svima na ukazanom povjerenju.

Krapović: Današnjim danom poslata je poruka da je bitno da se drži riječ | Radio Televizija Budva

Govor predsjednika Krapovića prenosimo integralno.

"Danas, na sopstvjeni zahtjev, napuštam mjesto Predsjednika Opštine. Tom prilikom, želim da Vam se obratim i da dam svoje viđenje naše opštine i njene budućnosti, ali i da se osvrnem na prethodne godine.

Godina 2016. bila je značajna. Mi nismo došli na vlast političkom korupcijom i kupovinom glasova, mi smo dobili povjerenje građana – a to je ključna razlika.

Građani su nam vjerovali da možemo upravljati njihovim gradom. Gradom koji se u tom momentu nalazio na ivici rasula – u većini segmenata sistematski devastiran decenijama.

Budvani su nam vjerovali da možemo upravljati njihovim novcem na dobrobit njihovog grada i njihovih života.

Povjerenje gradjana dragocjeni je društveni kapital i ja, kao Predsjednik opštine, imao sam obavezu da ga opravdam i čuvam. Ne samo zbog nas, nego i zbog generacija koje dolaze.

Izbori iz 2016. godine imali su vrlo jasnu poruku: “potrebne su radikalne promjene.”

I to je ono čemu sam, kao Predsjednik opštine, težio obavljajući svakodnevno zadatak koji mi je povjeren.

Od početka našeg rada pratio nas je skepticizam dijela javnosti;

-da je nemoguće sprovesti promjene kod nas;
-da su svi političari isti i da nikad neće biti bolje.

Poslije skoro 30 godina jedne iste partije, i jedne iste devastacije, ja razumijem svakoga ko je izgubio volju i optimizam.

Pored toga, ogromne i neprestane opstrukcije onih kojima upravo ova devastacija našeg društva odgovara – bile su naša svakodnevnica.

Ipak, dvije godine kasnije, izuzetno mi je zadovoljstvo da sa punim pravom kažem: uspjeli smo, pobijedili smo sve opstrukcije i promijenili smo stvari iz korijena.

Budva je sada normalna, finansijski stabilna opština, spremna da se društveno potpuno promjeni i postane istinski dio savremenog svijeta.

Međutim, ima još puno posla - i na tom putu mi moramo biti posvećeni ključnim idejama razvoja našeg grada:

Prvo, Budva je slobodan i otvoren, kosmopolitski grad gdje svi imaju svoje mjesto pod suncem, gdje možete govoriti i živjeti onako kako želite, dok god to ne vrijedja i ne ugrožava bilo koga i dok se to ne kosi sa pozitivnim propisima države Crne Gore;

Drugo, Budva je kraljica turizma i pokretač ekonomije Crne Gore, moderna i sređena turistička destinacija, destinacija koja napreduje planski i prije svega održivo, te nastoji da troši isključivo onoliko dragocijenih resursa koliko je neophodno; Budva je destinacija koja strateški planira barem deset godina unaprijed i koja svoje planove ostvaruje;

Treće, Budva je opština, društvo i zajednica koja ima kapacitet da izgradi ambijent zajedništva, ambijent produktivnosti i konsenzusa - pa makar to bilo i oko jednog jedinog strateškog cilja;

Ovo su ključna oprijedijeljenja - sa njima neće biti kompromisa, naš grad Budva jednostavno mora biti takav.

Svoje izlaganje ne želim da opterećujem nabrajanjem svega što smo uradili tokom ove dvije godine pune izazova, medjutim nepobitna je činjenica da je Budva danas mnogo bolje mjesto nego je bila 29.12.2016-te godine.

Moja je želja danas da ne gledamo unazad, već da još jače prionemo na posao razmišljajući samo o budućnosti, o našoj djeci i onome što im ostavljamo….

Takodje, danas sam posebno ponosan na činjenicu da smo uprkos svemu održali vlast u Budvi. Koliko je to bilo teško u ovim vremenima i ovim političkim okolnostima, to samo mi znamo.

Gradjanima je poslata poruka da nebo neće pasti na zemlju ako se dese promjene - naprotiv promjene su dobre i donose bolje sjutra svima, čak i onima koji su bili skeptični. Današnjim danom poslata je poruka da je bitno da se drži riječ, da pozicije i funkcije nisu najbitnije, da smo mi ljudi od integriteta, dostojanstva i časti!

Vjerujem da niko u Crnoj Gori nema pravo da morališe nad drugima, ali želimo da se zna unaprijed da smo spremni da branimo naša uvjerenja i ono što je ostvareno u svakom trenutku, bez oklijevanja i uzmicanja! Što se nas tiče, pravac je definisan i neće biti promjenjen!

Poštovani građanke i građani Budve,

Sa nama ste podijelili vjerovanje da može biti bolje. Znali ste da vaši interesi mogu biti zastupljeni na bolji i pravedniji način. Dobili smo vašu podršku ne samo na izborima nego i tokom svakodnevnih susreta sa vama. Vaše povjerenje dalo je energiju za promjene i ja vam se zahvaljujem.

Poštovani radnici Opštine Budva, mnogo je onih koje javnost ne vidi, a čije je učešće u rezultatima i radu ogromno. Ukupnost vaših napora donijelo je i donijeće vašim sugradjanima kvalitetniji život - hvala vam za to.

Poštovani odbornici,

U prethodne dvije godine u ovoj skupštini donijeto je mnogo odluka koje će unaprijediti naše živote i grad. Nažalost, istovremeno, u ovoj skupštini bilo je i odbornika čije je djelovanje bilo usmjereno na obesmišljavanje i razvodnjavanje rada ovog saziva. Bilo je i onih koju su usporavali rad SO Budva i tako nanijeli štetu, odlaganjem rješenja iz njima znanih razloga. Ipak, preovladao je konstruktivni dijalog što je tendencija koja će se, nadam se, nastaviti.

Poštovani odbornici zahvaljujem vam se na imenovanju i datom povjerenju, ali i na vašem radu koji će omogućiti da Budva postane bolji grad.

Predsjedavajući opštinom Budva bilo mi je zadovoljstvo što sam vodio izuzetan tim. Zahvaljujem se trojici potpredsjednika koji su radili samnom ove dvije godine, svim sekretarima, načelnicima i direktorima opštinskih preduzeća. Imao sam sa vama dobru saradnju, ponekad nam je bilo teško, ali sam ponosan na ciljeve koje smo ostvarili.

Kandidatu za predsjednika Opštine Budva g. Marku Careviću želim puno uspjeha u njegovom radu.

Članovi mog kabineta ulagali su sate i sate rada, zajedno smo se radovali našem uspjehu i oni bili su moja najneposrednija podrška - hvala im od srca.

Želim posebno da se zahvalim saborcima iz OO Demokrata Budva na povjerenju, kao i svim članovima i organima partije na čelu sa Predsjednikom Bečićem. Velika je čast i ostaće zapisano da sam prvi funkcioner Demokrata koji je izabran na izvršnu funkciju.

Na kraju, ali za mene najvažnije, želim da se zahvalim mojoj porodici, posebno supruzi i djeci na strpljenju i podršci koju mi pružaju!

Dvije godine nisu dugačak period. Ipak, za taj kratki period postavili smo temelje bolje budućnosti svakodnevnog života našeg grada. Završavajući svoj mandat danas moja je najveća želja da se takav razvoj nastavi.

Hvala Vam na pažnji!
Vama i Vašim porodicama želim dobro zdravlje ,srećnu Novu godinu i Božićne praznike!"