17-10-2019

Krapović: Demokrate će glasati za obaranje DUP-ova Bečići i Petrovac

Povodom stavljanje van snage Odluka o donošenju DUP-ova Petrovac i Bečići, odbornik Demokrata u SO Budva Dragan Krapović, obratio se saopštenjem za javnost.


Saopštenje Dragana Krapovća prenosimo integralno:

Kad govorimo od priobalnim DUP-ovima u Budvi, dakle najatraktivnijem prostoru Budvanske rivijere, jasno je da se radi o planovima koje je donijela OKG, da su visoko koruptivna dokumenta u pitanju, da su ti planovi spisak želja povlaštenih i unaprijed poznatih investitora, te da je njihova "vrijednost" u zamišljenom broju kvadrata enormna. Takodje je jasno da su ti planovi (Budva, Bečići, Petrovac) nezakoniti, što potvrđuju zvanični nalazi urbanističke inspekcije!

Nadalje, iako zdrav razum, pravni i planerski rezon nalažu da je na jednom prostoru bolje imati bilo kakav plan, nego odsustvo plana i zakona, slučaj ovih dokumenata je izuzetak. DPS je i taj civilizacijski postulat, uspio da obesmisli donošenjem ovih dokumenata. Naravno, ako bi planovi bili stavljeni van snage, taj prostor bi možda ponovo planirao DPS, ali šta god i kako god da bude sa tim prostorom, u današnjem vremenu i ambijentu, sigurno je bolje nego ondašnji OKG ambijent, pa makar i u režiji današnjeg MORT-a, nikada goreg u svojoj istoriji, rekao bih, sa sve inspekcijskim organima.

Sada su voljom većine dva plana na dnevnom redu SO Budva, i kao i uvjek do sada, kada se radi o planovima u Budvi, pritisak građevinskog lobija je ogroman. Šta reći kada gospodin Džaković, inače predlagač odluka o stavljanju van snage planova Bečići i Petrovac, nije bio u sali kada je glasano o njegovim predlozima i usvajan dnevni red. Gospodin Džaković čak nije bio u sali ni kasnije, kada je došao red da obrazloži ono što je predložio. Neki očigledno žarko žele da predlažu, ali kada dobiju priliku, nema ih da obrazlažu. Sad se pitamo, što je sledeće? Da neće možda glasati protiv onoga što je sam inicirao i predložio? Izgleda da otvorene liste ne garantuju da će pojedinac bez partije biti nezavisniji, efikasniji i odgovorniji. Ili je do konkretnog pojedinca?

Mi u Demokratama mislimo da je ovo ipak stvar zdravog razuma, principa i anticipacije. Zato je naš stav od početka kristalno jasan i svima poznat, a on glasi, da će Demokrate glasati za obaranje oba predložena DUP-a (Bečići i Petrovac). Ovo je, ponavljam, principijelan stav u odnosu na ono što smo svi govorili u kampanji i ono što smo nas 13 odbornika SO Budva potpisali. Svako ko je svjestan svih gore navedenih činjenica, a one su nepobitne, mora glasati da se ludilo zaustavi. Onaj ko gleda na stvari iz ugla jedne građevine ili bilo kojeg pojedinca, ne može zastupati opšti interes već ima druge motive, to je jasno kao dan.

U ovom momentu je potrebno da svi koji odlučuju, od predsjednika Opštine, svakog političkog subjekta i svakog odbornika, daju javno i jasno svoj stav i argumente za isti, i mi ćemo insistirati na tome. Ulog je toliki da ukoliko se desi još jedna velika građevina u centru Petrovca ili realizacija samo polovine od planiranih 3,5 miliona kvadrata u Bečićima, tamo više neće biti ni turizma, ni održivog razvoja, to je onda kraj iole normalnog i funkcionalnog života u Bečićima i Petrovcu, to je kraj Budve kao ozbiljne turističke destinacije!