13-04-2020

Krapović: Veselin Veljović da podnese neopozivu ostavku

Nakon ocjene Savjeta za građansku kontrolu rada policije da su počinjene grube i brojne povrede zakona prilikom hapšenja Mitropolita crnogorsko-primorskog i sveštenstva, Uprava policije je dužna da odmah bez odlaganja informiše javnost o razlozima privođenja, navodi se u saopštenju potpredsjednika Demokratske Crne Gore Dragana Krapovića.

Krapović: Veselin Veljović da podnese neopozivu ostavku | Radio Televizija Budva

"Zahtjevamo da se odmah pokrene postupak odgovornosti službenika i nalogodavaca, a posebno tražimo da Veselin Veljović podnese neopozivu ostavku", jasan je potpredsjednik Demokratske Crne Gore.

Prema njegovom mišljenju, instrumentalizacija policije za potrebe ostvarivanja političkih ciljeva poznata je od ranije, ali njena zloupotreba u vremenu pandemije uz grubo kršenje zakonskih propisa ima, kako navodi Krapović, kvalifikovani oblik.

"Zbog čega sankcija i odgovornost nadležnih ne smiju izostati", poručio je on.

Ističe da je nedopustiva i neopravdana namjera hapšenja, a potom i sami čin i način privođenja vjerskih velikodostojnika kojima uz sve to, podvlači, nije uručen ni poziv, niti im je, i pored insistiranja, od strane službenika saopšten razlog pozivanja.

"Dakle, potpuno bezakonje", konstatuje Krapović i dodaje:

"U vremenu kada se naročito od policije očekuje postupanje sa povećanjom pažnjom i poštovanjem poretka, službenici po direktnom nalogu Veselina Veljovića gaze Ustav Crne Gore i demonstriraju silu. Ovakvim postupanjem srozan je po ko zna koji put ugled policijske profesije i uniforme, koja treba da bude zaštitinik građana, a ne instrument u rukama kriminalaca koji se u radu rukovode političkim i intersno profiterskim ciljevima", navodi se u saopštenju.

Krapović smatra da je u konkretnom slučaju policija jedino mogla da pruži zaštitu u nesmetanom vršenju vjerske službe, koja je dozvoljena i posebnim naredbama za vrijeme pandemije.

"Takođe, Ustavom Crne Gore je propisano da su vjerske zajednice slobodne u vršenju vjerskih obreda i vjerskih službi. Ali evo, Veljović se našao da po nalogu Markovića prekraja Ustav Crne Gore koga poštuju samo do onog momenta, dok se ne postane barijera za njihove interese, nakon čega ga ruše ne birajući sredstva", dodaje on.

"Osovina Marković-Veljović se toliko osilila da je krenula da zavodi diktaturu. Juče su udarili na Mitropolita, sjutra će na Rejsa, a prekosjutra na biskupa, jer takvima ništa nije sveto", zaključio Krapović.