24-12-2020

Kreću smjene u velikim državnim firmama: Novi direktori EPCG, Montenegro Airlinesa, Aerodroma, Plantaža…

Najavljena smjena čelnih ljudi u preduzećima koja su u većinskom vlasništvu države počeće danas. Vlada Crne Gore, kako saznaju Dnevne novine, na današnjoj sjednici će donijeti odluke o razrješenjima pojedinih članova Odbora direktora državnih preduzeća.


Foto: Ilustracija

Prema saznanjima Dnevnih novina, prioritet novoj Vladi će biti smjena vrha menadžmenta u velikim kompanijama poput Aerodroma, Montenego Airlinesa, Elektroprivrede Crne Gore, Rudnika uglja, Plantaža itd.

U prilog pomenutim informacijama ide i izjava potpredsjednika Vlade Dritana Abazovića, koji je tokom jučerašnje posjete opštini Pljevlja najavio da će Vlada na današnjoj sjednici razmatrati odluke o smjenama u određenim javnim preduzećima.

“Ne bih govorio personalno o imenima i mislim da je jasno da ova Vlada ide u koncept diskontinuiteta. Takođe, mislim da prethodni menadžment teško da može da očekuje da ostane na tim pozicijama. Stvoreni su veliki dugovi i nije se radilo domaćinski. Ne kažem da je to odluka svih preduzeća. Neki će možda, nažalost, biti i kolateral svega ovoga, ali u svakom slučaju mi krećemo u reforme”, rekao je Abazović.

Prema njegovim riječima, Crna Gora ukoliko želi da postane dio evropske porodice, moraće da promijeni svoj način ponašanja.

“Bahat odnos prema državnom budžetu i lokalnom budžetu državnih preduzeća kao da je nešto tuđe – mora da se zaustavi. Personalno, ne bih o rješenjima, ali mislim da je logično da će biti promjena”, zaključio je Abazović.

Nedavno je i ministar kapitalnih investicija Mladen Bojanić objelodanio da će u državnim preduzećima biti dosta smjena.

“Mnogo je prioriteta i ne zna se ko će biti prvi. Dobićemo informacije o performansama kompanija. Biće smjena dosta odbora direktora, a u drugom ti odbori će razmotriti i odluke o imenovanjima izvršnih direktora. Mnogo je prioriteta za smjenu, biće gužve na vrhu”, zaključio je Bojanić.


(Investitor)