18-02-2020

Kuč: Potrošili preko 600.000 da bi zaključili da treba da počnu da se bave postrojenjem

Odbornički klub DPS-a iskazao je snažan interes da raspravlja o veoma važnoj temi za funkcionisanje Budve, koja se odnosi na sudbinu postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda. Nažalost, sjednica Skupštine Opštine, sazvana po hitnom postupku, koalicionim partnerima na vlasti trebalo je da posluži samo za međusobno optuživanje i prebacivanje krivice, navodi se u saopštenju koje potpisuje odbornica DPS-a u SO Snežana Kuč.

Kuč: Potrošili preko 600.000 da bi zaključili da treba da počnu da se bave postrojenjem | Radio Televizija Budva

Saopštenje prenosimo integralno.

Kao odgovorni odbornici, željeli smo da građani saznaju kako je koalicija u poslednje četiri godine upravljala postrojenjem, i šta trenutno rade da se ne ponovi ekološka havarija iz prošlog ljeta. Prilikom rasprave, javnost je bila u prilici da čuje neke frapantne podatke, na primjer da je opštinska komisija, koja je u šestogodišnjem mandatu imala zadatak da kontroliše realizaciju projekta otpadnih voda, građane koštala nevjerovatnih 60 hiljadaeura?! Sav taj novac građani su dali da bi komisija na kraju mandata konstatovala da je potrebno izvršiti stručnu reviziju projekta?!

Nakon toga, a po priznanju "revizora", gospodina Duhovnika koga su tim povodom angažovali, građani će platiti dodatnih 416 hiljada eura njegovog honorara?! I što je najgore od svega, izvještaj koji je pomenuti gospodin sačinio, može da posluži isključivo za "internu upotrebu" garniture na vlasti. Ne može se koristiti nigdje drugo, recimo, na sudu, što je takođe skandalozno, kao i suma novca kojom je plaćena usluga revizora. A poseban trošak predstavljao je honorar advokatske kancelarije Rodić od čitavih 160 hiljada evra.

Stoga je naše pitanje za bivšeg, i još uvijek aktuelnog predjsednika Opštine:koliko građane Budve treba da košta jedan kredibilan i transparentan izvještaj o održavanju postrojenja, i da li uopšte imaju rješenja za ovaj problem, ili se samo zaklinju da se havarija neće opet desiti, pa građani treba da im vjeruju na riječ, dok se ne desi suprotno?!

Da li aktuelni predsjednik ima saznanja iz pomenutog izvještaja o tome koja je firma izvodila građevinske radove na postrojenju, i da li je građanima "isporučila fiću, a naplatila mercedes"?

Jasno je da ne možete pobjeći od odgovornosti tako što ćete svoje obaveze prebaciti na Skupštinu, i “gramofonski” ponavljati da je za sve kriv neko drugi. Očigledno zaboravljate da ste već četiri godine na vlasti, i da se očekivalo da za taj period nešto konačno i uradite. Ne zaboravite da će uskoro i vaša djela i nedjela doći na provjeru. Samo budite strpljivi.