29-05-2020

Kultni Reno 4: Savremena verzija postoji u Japanu

Kada su, početkom 2000-ih godina veliki proizvođači lansirali retro verzije slavnih modela automobila (Mini, Buba, Fiat 500), ljubitelji automobilizma sa nestrpljenjem su očekivali da i Renault ponudi modernu interpretaciju legendarne "četvorke", no iako je postojao dizajn moderne verzije, ona se nikada nija pojavila na fabričkim trakama.


Foto: DAMD Styling effect

A možda i jeste, samo ne u režiji francuskog proizvođača.

Savremeni Renault 4 ugledao je svjetlost dana prije desetak godina zaslugom japanske tuning kompanije DAMD Styling Effect poznate po svojim "body kit" paketima za različite modele.

Možda će zvučati pomalo nevjerovatno, ali kao osnova za modernu "četvorku" poslužio je Suzuki Alto Lapin, predstavnik u Japanu popularne klase "kei cars".

To su mali gradski modeli čija dužina ne smije da pređe 3,4 metra, kako bi im bila olakšana mobilnost u "prenatrpanim" gradovima zemlje izlazećeg sunca.


Foto: DAMD Styling effect

A da bi se što bolje iskoristio svaki centimetar njihove dužine, "kei cars" su automobili uglavnom četvrtastog oblika i oštrih linija, baš kao originalni Renault 4, koji je 24 centimetra duži.

Paket DAMD za "presvlačenje" Suzukija u Renault 4 sadrži novi prednji i zadnji deo (maska hladnjaka, svjetla, branici), blatobrane, bočne obloge. A kada se sve to montira, rezultat je sjajan.


Foto: DAMD Styling effect

Za "samo" 2.950 eura doplate dobija se moderna interpretacija Renaulta 4 sa japanskom tehnikom, koju pokreće trocilindrični turbobenzinac zapremine 657 kubika od 64 konjske snage.

Na ovo treba dodati i oko 8.000 evra, koliko košta najjeftiniji Suzuki Alto Lapin, što znači da japanski Renault 4 ukupno košta oko 11.000 eura, prenosi Radio Sarajevo.

Nema sumnje da bi u Evropi pronašao dosta kupaca.


Izvor: Telegraf.rs