01-03-2024

Kvadrat u Budvi i do 10.000 eura

Uvijek dinamična Budva sa svojom centralnom pozicijom na crnogorskom primorju je i dalje jedna od najpoželjnijih lokacija za one koji su u potražnji za kupovinom nekretnina u Crnoj Gori.


Foto: Pexels/Alexander Nadrilyanski

Cijene kvadratnog metra stana u Budvi kreću se u rasponu od 1.750 do 8.000, pa čak i 10.000 eura, kazao je za Portal RTV Budva agent za nekretnine, Vasko Šćekić.

"Iznos od 1.750 do 8.000 eura je sada standard u Budvi. Naravno, ova varijacija zavisi od različitih faktora kao što su kvalitet gradnje, lokacija i pozicija nekretnine. Iznos od 10.000 eura po kvadratu rezervisan je za izuzetno ekskluzivne zone, koje su rijetkost na tržištu", ističe Šćekić.

Prema njegovim riječima, ove cijene su aktuelene već godinu dana, što ukazuje na stabilnost tržišta, ali i na konstantan rast interesa za nekretninama uopšte na primorju.

Interesovanje za kupovinu nekretnina u Budvi dolazi najviše iz regiona, iz susjednih zemalja Bosne i Hercegovine, Srbije, takođe i iz Crne Gore, ali i iz daljih destinacija poput Ukrajine i Rusije.

"Naročito se ističe pojačan interes sa njemačkog tržišta", dodaje Šćekić.

Iako je tražnja za stanovima u porastu, kuće su znatno skuplje, što rezultira manjom prodajom ovog tipa nekretnina.

"Na cijenu nekretnina svakako utiču faktori kao što su poskupljenje građevinskog materijala i deficit placeva za izgradnju. Oba faktora značajno doprinose rastu cijena nekretnina u Budvi", naglašava Šćekić.

Očekuje se dalji rast cijena u narednom periodu.

Uprkos rastu cijena, Budva i dalje ostaje atraktivna destinacija za kupovinu nekretnina, kako za domaće tako i za strane kupce. Očekuje se da će ovo tržište nastaviti da privlači pažnju investitora i kupaca iz cijelog svijeta.

MONSTAT: Prosječna cijena kvadrata stana u novogradnji na primorju 1.770 eura

Podaci iz posljednjeg izvještaja Monstata za februar ove godine pokazuju da je prosječna cijena kvadratnog metra stana u novogradnji u Crnoj Gori u četvrtom kvartalu iznosila 1.790 eura. Analizirajući cijene po regionima, statističari su naveli da je prosječna cijena kvadrata stana u novogradnji u Podgorici bila 1.860 eura, dok je u središnjem regionu iznosila 915 eura, a u sjevernom 1,09 eura.

Interesantno je napomenuti da cijene nekretnina u novogradnji u značajnoj mjeri zavise od učešća stanova koji pripadaju kategoriji solidarne stambene izgradnje. Ukoliko je učešće ovih stanova veće, prosječna cijena stana u novogradnji će biti značajno niža, dok će biti veća ukoliko je učešće manje.

Iz Monstata su objasnili da se u obračun prosječne cijene kvadratnog metra stana u novogradnji u obzir uzimaju samo stanovi koji su prvi put prodati na tržištu, odnosno za koje je prvi put zaključen kupoprodajni ugovor. Stari stambeni fond i ostale vrste nepokretnosti, poput poslovnih objekata i zemljišta, nisu obuhvaćeni ovim istraživanjem.

D.B.