01-06-2022

Lako se njeguje i savršeno izgleda: Najljepše balkonsko cvijeće za vašu terasu

Predlažemo pet najljepših biljaka koje će krasiti vašu terasu. Izgledaju savršeno, a njeguju se vrlo lako.


Foto: SHUTTERSTOCK 1721723401/https://yumama.mondo.rs/

Meteorolozi najavljuju dolazak još toplijih dana, a to znači da ćemo sve više vremena provoditi napolju. Ukoliko već niste, pravo je vrijeme da uredite terasu i stvorite pravu malu oazu za uživanje. Ove biljke su najbolji izbor u tom slučaju, kažu iskusni baštovani.

Bez obzira na to da li se vaše terasa nalazi na sunčanoj strani ili u hladu, ovo cvijeće će raskošno cvjetati:

Begonije

Begonije se lako uzgajaju, čuvaju u laganoj sjenci i cvjetaće stalno tokom ljeta, a uljepšaće svaku terasu. Prirodno stanište begonija su tropske kišne šume, što znači da od njege zahtijevaju samo redovno zalivanje.

Dan i noć

Ova biljka je omiljena zbog svojih specifičnih šara. Pripada porodici ljubičica, a vrlo se lako održava. Dan i noć je otporna biljka, pa joj neće smetati promjene temperature, kao ni boravak na jakom suncu, ali ni u hladu.

Ovo cvijeće ima tanko razgranato stablo, mesnate listove i cvjetove koji rastu pojedinačno na dugim drškama.

Petunija

Petunija je najčešći izbor za uređenje balkona. S obzirom na to da cvjeta raskošno i da je krase prelijepi cvjetovi, ne čudi što je omiljena. Ova prepoznatljiva cvjetna ljepotica dolazi u mnogo oblika i boja cvijeta, bijeloj, žutoj, ružičastoj, ljubičastoj, plavoj i crvenoj, a može biti i dvobojna.

Cvjeta od juna do septembra, lako se održava, jedino morate voditi računa da nije na vjetru.

Muškatle

Unikatne, višegodišnje biljke koje proizvode prelijepo, nježno cvijeće različitih boja i oblika. Ne zahtijevaju posebnu njegu, pa zato uspijevaju i potpunim početnicima u svijetu baštovanstva. Prema starom vjerovanju, muškatle donose sreću, pa se mnogi odlučuju na ovo cvijeće zbog njegove bogate simbolike.

Kadifa

Ovaj cvijet je veoma popularan, prvenstveno zbog raskošnog izgleda, ali i zbog činjenice da, u kakvu god zemlju posadili ove cvjetnice, one će uspijeti.

Cvjeta tokom cijelog ljeta, a ako želite da cvjetanje produžite obavezno uklanjajte uvele cvjetova i redovno zalivajte.


(https://yumama.mondo.rs/)