29-05-2023

Lalošević u zvaničnoj posjeti Malti: Crna Gora se može pohvaliti izuzetnim sportskim dostignućima

Ministar sporta i mladih Vasilije Lalošević boravi u zvaničnoj posjeti Malti gdje, na poziv Kliftona Grime, ministra prosvjete, sporta, mladih, istraživanja i inovacija, danas učestvuje na Konferenciji ministara nadležnih za oblast sporta koja se održava u okviru Igara malih zemalja Evrope.


Foto: Ministarstvo sporta i mladih

Kako su saopštili iz resora na čijem je čelu Lalošević, ministar je imao izlaganja u okviru dva panela. Prvi panel odnosio se na razumijevanje izazova vrhunskog sporta u malim državama Evrope, a drugi je obrađivao temu razvoja rekreativnog sporta odnosno sporta za sve u ovim državama.

"Crna Gora se može pohvaliti izuzetnim sportskim dostignućima koja, između ostalog, uključuju i srebrnu olimpijsku medalju, kao i brojne zlatne medalje sa evropskih i svjetskih takmičenja u tradicionalnim olimpijskim sportovima kao što su rukomet, vaterpolo, džudo... Ovo je upravo i razlog zašto sa ponosom ističemo da je sport najbolji mehanizam promocije naše države.
U skladu sa tim, smatram da je Crnoj Gori potrebno investiranje u sportsku sferu na većem nivou, kako bismo dostigli internacionalni standard", poručio je ministar Lalošević.

Povodom navedenog, kako je naveo, iniciran je amandman koji će biti integrisan u Zakon o sportu, a koji će imati za cilj poboljšanje zaštite naših sportista, u njihovu korist.

On je napomenuo da je Ministarstvo sa partnerima iniciralo rad na Olimpijskoj kući, koja će uključivati Olimpijski muzej, Olimpijsku akademiju i Olimpijski hub.

"Razvoj sportske infrastrukture jedan je od preduslova za razvoja sporta svake države, pa i naše, te ću dati sve od sebe da na najbolji način pristupim ovim sjajnim inicijativama i da se one održe za naše sportiste i dobrobit crnogorskog sporta", kazao je Lalošević.

Ministar sporta i mladih Crne Gore govorio je i o dječijem sportu, asocijaciji "Sport za sve", kao i Evropskoj nedjelji sporta.

Kako su saopštili iz tog vladinog resora, sa ministrom sporta i mladih Crne Gore na navedenoj konferenciji učestvuje i predsjednik Crnogorskog olimpijskog komiteta Dušan Simonović, ali i ministri nadležni za oblast sporta iz Andore, Kipra, Islanda, Lihtenštajna, Luksemburga, Malte i San Marina.