24-04-2024

Lazić: Izmjene i dopune za očekivati i nakon usvajanja Programa privremenih lokacija

Posljednjim danom prošle godine istekao je petogodišnji period privremenih lokacija na teritoriji budvanske opštine, a u februaru je odlukom predsjednika Opštine formirana komisija koja je trebala da donese novi plan privremenih lokacija za naredne četiri godine.


Foto: TOB

Članica te komisije i Glavna gradska arhitektica Jelena Lazić je za Radio Budva kazala da su stigla 242 nova zahtjeva, što uz stare dostiže cifru od 432, uz brojne probleme na terenu.

„Moram da napomenem da je u prethodnom programu odobreno 419 lokacija, od kojih je svaku bilo potrebno unijeti u DVG crtež, te kao apsolutnu zavesti tabelarno. Podnijeti su zahtjevi za obnavljanje lokacija, a postoji i čitav niz istih za koje nisu nikada vađeni UT uslovi. Javnim pozivom je naglašeno da će se vršiti brisanje lokacija za koje nisu vađeni UT uslovi u prethodnih pet godina, i za koje ni sada nisu podnijeti zahtjevi, i to su otprilike 192 lokacije“, istakla je ona.

Lazović je objasnila da postoji i određen broj lokacija koje se terete za neposjedovanje građevinske i upotrebne dozvole, ili imaju zabranu zbog postojanja tereta, te da je riječ o otprilike 33 lokacije za koje Komisija apsolutno mora da zauzme stav kako druge institucije ne bi nailazile na probleme prilikom daljih procedura.

„U proceduri je obavezujuće da program koji izgradimo dostavimo Upravi za zaštitu kulturnih dobara koja je izdala smjernice na osnovu kojih moramo da postupamo. Posao će biti završen brzo, ali moramo sačekati nadležne državne institucije da dostave odgovor“, navela je ona.

Lazović je zaključila da će Program biti usvojen u periodu od 2024. do 2028, ali da, s obzirom na izvjesne problematične lokacije poput šetališta i Starog grada, smatra da su nakon usvajanja programa izmjene i dopune realne za očekivati.

M.O.