15-12-2017

Lazović: Hitno ukloniti čvrsti komunalni otpad sa plaža

Kontrolori Morskog dobra obilaskom terena prije nekoliko dana konstatovali su nezapamćen nered na plažama, koje su preplavljene čvrstim komunalnim otpadom, plastikom, plastičnim kesama, a koji je more, usljed jakog nevremena nanijelo na crnogorsku obalu. Slična situacija zabilježena je i na hrvatskom primorju.

Lazović: Hitno ukloniti čvrsti komunalni otpad sa plaža | Radio Televizija Budva

Najkritičnija situacija je u centralnom djelu, Budvi i Baru, kazala je PR preduzeća Ivana Lazović.

"Prva sledeća kontorla Morskog dobra je u ponedeljak, pa apelujemo na zakupce još jednom da očiste obalu, a potpuno uređenje plaža očekujemo po stabilizaciji vremena", istakla je ona.

Ona je kazala da su iz Morskog dobra uputili apel zakupcima, da u periodu ljetnih, kada su kupališta otvorena, tako i u periodu zimskih mjeseci, održavaju uredne i čiste plaže.

"Zakupci uglavnom odgovorno poštuju odredbe ugovore o zakupu Morskog dobra, ali podsjećamo na član 9, gdje su oni dužni da plaže održavaju urednim", podsjeća Lazović.

Ono što je najvažnije, jeste da se plastika i kese sklone, kako bi se spriječio njihov povratak u more.

"Za plaže koje nisu pod zakupom, JPMD ima zaključene ugovore sa šest primorskih opštine po kojima svakoj pojedinačno opštini pripada 50% prihoda od naknade sa korišćenjem MD, koje se ostvaruje na teritoriji te opštine, i onda tim ugovoroma kojima se reguliše prenos sredstava, odnosno njihova namjena decidno je navedeno da su lokalna komunalna preduzeća dužna da održavaju zonu Morskog dobra i nezakupljena kupališta u smislu održavanja komunalnog reda", zaključila je Lazović.

Opšrinije u Budvanskoj hronici od 17.30h.