15-04-2024

Lazović i Katnić privedeni sudiji za istragu

Bivši glavni specijalni državni tužilac Milivoje Katnić i nekadašnji istaknuti policijski funkcioner Zoran Lazović privedeni su sudiji za istragu koji će odlučiti o zahtjevu Specijalnog državnog tužilaštva (SDT) da im se odredi pritvor do 30 dana. Kako saznaje TVCG, advokat Zoran Piperović tražio je izuzeće sudije za istragu Šćepanovica. Čeka se odluka predsjednika Višeg suda da li će izuzeti sudiju.


Foto: RTCG

Nakon što je Piperović tražio izuzeće sudije za istragu Šćepanovica, čeka se odluka predsjednika Višeg suda. Rečeno im je da se vrate u sud u 20 sati, kako bi predsjednik saopštio svoju odluku. Ipak, saslušanje se očekuje večeras.

Kako nezvanično saznaje TVCG, Specijalno državno tužilaštvo predložilo je pritvor do 30 dana za bivšeg glavnog specijalnog državnog tužioca Milivoja Katnića i nekadašnjeg istaknutog policijskog funkcionera Zorana Lazovića. Odluku o predlogu tužilaštva, donijeće sudija za istragu Višeg suda u Podgorici Goran Šćepanović, nakon saslušanja.

Katnić i Lazović su uhapšeni juče po nalogu Specijalnog državnog tužilaštva Crne Gore. Obojici je kasno sinoć nakon saslušanja u Specijalnom državnom tužilaštvu (SDT) određeno zadržavanje do 72 sata.


Po dokumentima u koja je "Insajder" imao uvid, Lazović se sumnjiči za stvaranje kriminalne organizacije i dva krivična djela zloupotrebe službenog položaja.

Prvo djelo se odnosi na ukidanje zabrane ulaska u Crnu Goru Veljku Belivuku i Marku Miljkoviću 28. decembra 2020. godine, a drugo na zaštitu jednog od čelnih ljudi "kavačkog klana" Duška Roganovića.

Milivoje Katnić, bivši specijalni tužilac sumnjiči se da je, kao pripadnik kriminalne organizacije, zajedno sa osumnjičenim Lazovićem, obmanjivao javnost oko skidanja zabrane ulaska Belivuku i Miljkoviću kao i da je, postupajući po Lazovićevom naređenju predmet vezan za Duška Roganovića dao u rad pripadniku kriminalne organizacije okrivljenom Saši Čađenoviću, bivšem specijalnom tužiocu.

U Tužilaštvu je u toku dana saslušan i bivši pomoćnik direktora Uprave policije Enes Baković u svojstvu svjedoka.

Lazović i Katnić uhapšeni su u nedelju 14. aprila, rano ujutru, po nalogu Specijalnog državnog tužilaštva.

Katniću i Lazoviću je, nakon saslušanja u Specijalnom državnom tužilaštvu (SDT), određeno zadržavanje do 72 sata, izjavili su njihovi advokati.

Obojica su negirali krivicu.

Podsjećamo, Lazović je bio istaknuti funkcioner Agencije za nacionalnu bezbjednost (ANB), a jedna od najvećih afera je njegov dolazak na svadbu Safeta Kalića, optuživanog za organizovani kriminal, 2001. godine, prenosi sajt crnogorske državne televizije.

Milivoje Kantić je prvi put za glavnog specijalnog tužioca izabran sredinom 2015. godine, a reizabran 2020. godine.

Razriješen je 2022. godine.(RTCG)