08-09-2021

Lazović pod lupom zbog milionskih malverzacija

Državno tužilaštvo privodi kraju postupak povodom sumnji u milionske malverzacije u "Morskom dobru", gdje postoje indicije da je državi nanijeta milionska šteta, a pod lupom je i bivši predsjedik budvanskog parlamenta i nekadašnji čelnik lokalnog DPS-a Boro Lazović.


Foto: Dan

Na listi tužilaštva su i Selim Resulbegović, aktuelni član upravnog odbora, predsjednik budvanskog DPS-a Predrag Jelušić i nekadašnji čelnik javnog preduzeća "Morsko dobro" Rajko Barović.

Istragom tužilaštva obuhvaćeni su i Ivan Kalezić, Đuro Marić i Aleksandra Ivanović Kalezić, nekadašnji funkcioner DPS-a Aleksandar Tičić, Rajko Mihović, Ljubomirka Vidović i Zorica Šarenac.

Tužilaštvo ih tereti za zloupotrebu službenog položaja, a privedeni su u nastavku akcije u kojoj je krajem decembra 2020. godine uhapšen bivši direktor Uprave za nekretnine Dragan Kovačević.

Posebno se tokom postupka došlo do podataka o Tičićevoj imovini u Podgorici i na Svetom Stefanu, i to je predmet provjere.

Po saznanjima iz tužilaštva, lica obuhvaćena istragom su angažovala druge osobe da lažno prikažu činjenice u pogledu posjedovanja stvarnih prava na nepokretnostima, te da protivzakonito stečenu imovinu u državnoj svojini prebacuju na sebe i bliske srodnike, da utiču na privredne strukture i izvršnu vlast u cilju ucrtavanja objekata u planska dokumenta u zoni morskog dobra, kako bi kasnije gradili luksuzne stambene objekte.

Taj plan su, kako se navodi u aktima tužilaštva, prihvatili i članovi Upravnog odbora "Morskog dobra", pa su prihvatili da rade ne u interesu službe, već u cilju ostvarivanja interesa kriminalne organizacije

Posebno je zanimljivo što su skovali plan da pokreću sudske i upravne postupke u cilju zaštite interesa javnog preduzeća, a da nakon toga donose odluke o okončavanju tih sudskih postupaka putem poravnanja kojima će suprotnoj stranci protivzakonito priznavati nepripadajuća stvarna prava na nepokretnostima na štetu državne imovine ili povlačiti tužbe i žalbe, čime nijesu vršili svoju službenu dužnost u pogledu zaštite morskog dobra.


(Dan)