27-03-2015

Lica sa invaliditetom neće plaćati ulaznice u nacionalnim parkovima

Lica sa invaliditetom neće plaćati ulaznice u svim nacionalnim parkovima u Crnoj Gori i u centrima za posjetioce, saopšteno je iz Udruženja paraplegičara Podgorica.

Lica sa invaliditetom neće plaćati ulaznice u nacionalnim parkovima | Radio Televizija Budva

Ta organizacija je u prošloj godini završila projekat pod nazivom “Znanjem do cilja” čiji je cilj bio istraživanje stanja pristupačnosti nacionalnih parkova za lica sa invaliditetom.

“Rezultat ove jednogodišnje kampanje jeste usvojena inicijativa kojom će lica sa invaliditetom biti oslobođeni plaćanja ulaznica u svim nacionalnim parkovima na teritoriji Crne Gore kao i u Centrima za posjetioce”, naveli su iz Udruženja.

Istraživanje je pokazalo, kako je saopšteno, da nacionalni parkovi nijesu pristupačni za lica sa invaliditetom.

Iz Udruženja su naveli da nedostaju staze bez barijera kojima se mogu kretati korisnici invalidskih kolica, pristupačni toaleti, obilježen parking prostor i druge oznake.

Ističe se da nacionalnim parkovima nedostaju i informacije na Brajavom pismu za lica sa oštećenjem vida, pristupačan mobilijar u šumskim stazama i slično.

Kako se navodi, usluge u nacionalnim parkovima moraju biti dostupne i licima sa invaliditetom. To znači da restorani i drugi objekti koji su u sastavu nacionalnih parkova moraju obezbijediti uslove kako bi ih mogli koristititi lica sa invaliditetom.

Oni su kazali da je sportski ribolov interesantan za korisnike invalidskih kolica, i da u tom dijelu treba voditi računa i učiniti dostupnim tu uslugu zainteresovanim licima.