23-04-2020

Lijepe vijesti: Nacionalni parkovi otvoreni za posjetioce

Javno preduzeće za nacionalne parkove Crne Gore je odlučilo da, uz strogo poštovanje mjera Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti, dozvoli posjetiocima ulaz u NP.

Lijepe vijesti: Nacionalni parkovi otvoreni za posjetioce | Radio Televizija Budva

"Ovakvu odluku donijeli smo zbog saglasnosti NKT za ublažavanje pojedinih privremenih mjera uvedenih radi zaštite zdravlja i života građana. To podrazumjeva da pristup parkovima ima lokalno stanovništvo do ukidanja međugradskog saobraćaja”, saopštio je direktor JPNPCG Elvir Klica.

Zaposleni u Javnom preduzeću za nacionalne parkove Crne Gore su uprkos vanrednim mjerama zbog virusa COVID 19 imali mnogo aktivnosti.

“Uspjeli smo da suzbijemo nelegalne radnje od strane pojedinaca kojih je bilo najviše na Skadarskom jezeru i da počinioce procesuiramo nadležnim državnim organima. Ovu aktivnost ne bi uspješno obavili da nijesmo imali odličnu saradnju sa Upravom policije, Grupom građana Stop krivolovu, ribočuvarima iz NVO sektora i Komunalnom policijom. Pripremili smo planova upravljanja za naredni petogodišnji period, završavali smo redovne programske aktivnosti, a zbog novonastale situacije, realizujemo i serijal emisija koje su edukativnog karaktera, namijenjene kako za školsku omladinu, tako i za građane, a emituju se ponedjeljkom i petkom na RTCG 1. I naredne odluke JPNPCG biće u skladu sa smjernicama NKT” – navodi se u saopštenju.

Podsjećamo, i dalje je na snazi zabrana kretanja na vodi u NP Skadarsko jezero i okupljanja na usidrenim plovilima, osim licima koja imaju dozvolu za obavljanje privrednog ribolova. Prilikom obavljanja ribolova, u plovilu se može nalaziti samo jedno lice – dok je na snazi ta propisana mjera Ministarstva zdravlja. Lice koje namjerava da vrši ribolov, dužno je da najavi svoje aktivnosti Monitoring centru Nacionalnih parkova, uz navođenje podataka o ribolovnoj dozvoli, registarskim oznakama plovila i reonu na kojem će se vršiti ribolov.

Takođe je od četvrtka (23.04.2020.) dozvoljen sportski ribolov u nacionalnim parkovima.

“Izdvojili bi novi sadržaj na sajtu JPNPCG, edukativni kutak, koji osim učenika mogu koristiti i njihovi nastavnici jer je kompatibilan sa školskim Planom i programom. Nastavljene su aktivnosti na realizaciji projekta virtuelna tura 360 stepeni. Za sada virtuelno možete obići NP Skadarsko jezero, a uskoro i ostale parkove. Uskoro će najmlađi moći da upoznaju biljne i životinjske vrste u parkovima na poseban način, u formi igrice” – zaključuje se u saopštenju NP.