20-01-2023

Lista kandidata za predsjednika Crne Gore do 3. marta

Državna izborna komisija (DIK) izmijenila je Poslovnik o radu i otvorila sjednice za medije i predviđeno je da će sjednicama moći prisustvovati akreditovani predstavnici sredstava informisanja. Kako je rekao Nikola Mugoša, predsjednik DIK-a, po prvi put u ovom izbornom procesu predstavnici medija moći će da prate sjednice DIK-a.


Foto: MINA

"Povećanje transparentnosti rada DIK-a jedna je od prioritetnih preporuka svih ODIHR-ovih izvještaja. Raduje me činjenica da će po prvi put u više od 30 godina višeparlamentarizma u Crnoj Gori sjednice centralne institucije izbornog procesa biti otvorene za javnost. Zahvaljujući donaciiji OEBS-a DIK će uskoro početi i direktan prenos sjednica na svom Jutjub kanalu što će dodatno unaprijediti transparentnost izbornog procesa. Svaki birač, kandidat i politički subjekt, kao i svi građani imaju pravo da budu detaljno upoznati kako vrhovni organ za sprovođenje izbora odlučuje o njihovim pravima", rekao je Mugoša.

Državna izborna komisija donijela je u četvrtak i Kalendar rokova za sprovođenje izbornih radnji.

"Njime je, pored ostalog, predviđeno da se predlog kandidata za predsjednika Crne Gore podnosi DIK-u najkasnije do 26 februara do ponoći. DIK će listu kandidata za predsjednika Crne Gore objaviti najkasnije do 3. marta", navodi se u saopštenju.

Pojašnjeno je da je DIK donijela i odluku kojom je propisano da je potreban broj potpisa podrške birača za podršku kandidatu za predsjednika Crne Gore 8.101.

"DIK obavještava javnost da je obrazac za dostavljanje potpisa podrske kandidatima izmijenjen u odnosu na obrazac koji je vazio za predsjedničke izbore 2018. godine. Obrazac je istaknut na stranici DIK-a odakle može biti i preuzet", piše u saopštenju.


(Portal RTCG)