18-02-2023

Lista najgostoljubivijih destinacija svijeta

Na osnovu istraživanja kompanije Booking.com i recenzija njihovih korisnika, napravljena je lista najgostoljubivijih destinacija na svijetu. U obzir je uzeto više od 240 miliona recenzija, gdje su putnici svojim iskustvima pomogli da se sastavi lista destinacija na kojima ćete najvjerovatnije sresti najbolje domaćine.


Polinjano a Mare na prvom mjestu, Foto: Unsplash

Najgostoljubivije mjesto svijeta je grad Polinjano a Mare. Ovo mjestašce je smješteno na Jadranu, i poznato je svjetskim putnicima po nevjerovatnom krajoliku. Ovaj dio Italije je oduvijek bio inspiracija umjetnicima i turistima, posebno zbog spektakularnog položaja na vrhu litice. Obale mora su šljunkovite, a duž romantične rivijere nalaze se izuzetni restorani, hoteli i pansioni.

Polinjano a mare je poznat još i kao grad na moru. Zovu ga i „Biser Jadrana“ jer zaista plijeni svojom ljepotom. Zidine grada srasle su sa vertikalnim stijenama koje preko dubokih pećina, uranjaju u more. Ovo je jedno od najluksuznijih ljetovališta Pulje, pa sa razlogom važi za mondensko ljetovalište.

Na drugom mjestu se nalazi grad Hualien u Tajvanu, poznat po noćnim pijacama i izuzetnim prirodnim ljepotama. Na trećem je San Sebastian, dio španske autonomne pokrajine Baskije. To je izuzetno slikovit grad na obali uokviren Biskajskim zalivom, sa bogatom istorijom i tradicijom.

Proglašen od strane mnogih vrhunskih svjetskih šefova omiljenom destinacijom, ovaj grad polaže pravo na najveću gustinu restorana sa Mišlenovim zvezdicama u Evropi. Inače po broju takvih restorana San Sebastian se nalazi na drugom mjestu u svijetu, odmah nakon Tokija.

Među deset najgostoljubivijih se nalaze još i Drezden, Klaipeda iz Litvanije i Jork iz Engleske. Od gradova van Evrope tu su Ušuaja iz Argentine, Porto De Galinjas iz Brazila, Meksiko Siti iz Meksika kao i Gold Koast iz Australije.


(TU Magazin)