12-04-2021

Ljekarske komisije raspuštene zbog sumnje da su korumpirane

Ministarstvo finansija i socijalnog staranja razriješilo je sve socijalno-ljekarske komisije zbog postojanja indicija da je u njima bilo koruptivnih radnji i imenovalo nove, saopštio je državni sekretar u tom resoru Janko Odović.

Ljekarske komisije raspuštene zbog sumnje da su korumpirane | Radio Televizija Budva

Foto: pixabay.com/ilustracija

Odović je rekao Danu da je upoznat sa navodima brojnih građana da je za ostvarivanje nekog od prava iz socijalne zaštite trebao da se navodno daje novac.

On je istakao da su nakon 20 dana od stupanja na dužnost raspustili postojeće četiri prvostepene i jednu drugostepenu komisiju i formirali nove.

“Sada su lica koji rade u komisijama stručnija i pravičnija u odnosu na ona koja su ranije bila angažovana. Sve članove komisija sam pozvao na sastanak i jasno i otvoreno im rekao ako osjete bilo kakav pritisak da nekome treba dodijeliti ili ne dodijeliti tuđu njegu i pomoć o kojem odlučuju, da se obrate meni", rekao je Odović.

On je pozvao građane da im se obrate ukoliko primijete bilo kakve nezakonitosti, navodeći da će svaka prijava uz dokaz biti i uvažena.

Na pitanje o eventualnim razrješenjima direktora centara za socijalni rad, Odović je odgovorio da su kadrovske promjene izvršene u Podgorici i Danilovgradu, te da je u toku konkurs za direktora Centra za socijalni rad za područje opština Mojkovac i Kolašin.

Takođe, već u sljedećoj sedmici mogu se očekivati promjene u Beranama, kao i područnoj jedinici u Ulcinju.

“Mislim da su naši građani koji su u socijalnoj potrebi, najbolji svjedoci nužnih promjena na čelima centara za socijalni rad. Te promjene uslijediće vrlo brzo, jer je ovo Vlada koja je ovdje za narod i po volji naroda zato poštujemo želje naroda", naveo je Odović.

On je rekao da će biti raspisivani konkursi za direktore centara sa socijalni rad, bez bilo kakvih obaveza da to bude vršilac dužnosti, jer u Zakonu o socijalnoj i dječijoj zaštiti ne postoji mogućnost postavljanja v.d. pošto se na njih ne primjenjuje Zakon o državnim službenicima i namještenicima.

“Razumijem želju i nestrpljenje građana za pravdom, ali ne možemo sve završiti preko noći. Mislim da je kod građana želja za pravdom jača od one za materijalnim boljitkom. Tu želju ćemo ispoštovati u skorijoj budućnosti", naglasio je Odović.