16-01-2023

Ljubanović: Nastavni kadar je spreman da odgovori svim izazovima

Uspjeh đaka u školi je dosta dobar, a generalni uspjeh je 3.91 na uzorak od 1.086 učenika. Misli se na učenike od četvrtog do devetog razreda jer od prvog do trećeg razreda djeca dobijaju opisne ocjene, kazao je u "Jutrom iz Budve", direkotor OŠ Stefan Mitrov Ljubića, Novak Ljubanović.


Foto: Arhiva, RTV Budva

Raspust se ne produžava, Ministarstvo prosvjete najavilo početak drugog polugodišta 23. januara

"Meni je iskreno drago da se raspust ne produžava nego da se počne na vrijeme. To što je predviđeno planom i programom, odnosno radnim kalendarom bi se naknadno odrađivalo radonm subotom, ovako odrađujemo radnim danima. Mi bi trebali da počnemo normalno 23. januara kao što su i najave Ministarstva", kazao je Ljubanović.


Foto: Printscreen

Kako je istakao Ljubanović, produženi raspust bi se nadoknadio radnom subotom.

"Obrazovanje ne trpi ako je tako dogovoreno u kalendaru rada. Ako se donese odluka iz razloga da se produži raspust zbog grijanja ili produžetak zimske turističke sezone to mora da se nadoknađuje. Nije ni to problem, ali dolazi do skraćenog vikenda, a to je malo stres i za kolege i za djecu jer nemaju dva dana odmora nakon naporne nedjelje", kazao je on.

Online nastava se nije dobro pokazala

"Stav roditelja, a i moj lični stav je takav da se online nastava nije baš najbolje pokazala ni za vrijeme korone. Taj vid rada je težak i za djecu i za kolege, naručito za kolege koje nijesu vješte sa tim tehnikama i modernom tehnologijom. Nije baš dobro rješenje, ali imali smo dojave o bombi i morali smo naći najbolju soluciju. Bilo je dosta prijava širom Crne Gore, tako da se online nastava dosta produžila i to je prekinulo redovni rad, i možda na kraju taj cjelokupni uspjeh nije baš najbolji, jer možda nisu svi dobili priliku da poprave neku ocjenu", istakao je Ljubanović.

Nastavni kadar je spreman da odgovori svim izazovima

"Vjerujem u svoj stručni kadar, jer su svi stručni kadrovi zastupljeni i spreman je svim izazvima da odgovori. Vjerujem u njih, vjerujem u djecu i vjerujem u bolji uspjeh. Naručito mislim na devetake, kojima je ubrzo i maturski ispit. Poručio bih roditeljima i djeci da se malo bolje spreme nego prošle godine, jer su očekivanja bila velika i nisu baš najbolje prošli, jer je ispit bitan kao i uspjeh. Najveći broj bodova nosi maturski ispit prilikom uspisa u srednjoj školi. Tu su matematika, maternji i izborni predmet", zaključio je Ljubanović.

D.Č.