09-12-2022

Ljubanović: Zbog aktuelnih događaja pooštrena kontrola ulaska u školu

Zbog aktuelnih događaja u Osnovnoj školi “Stefan Mitrov Ljubiša“, a tiču se vršnjačkog nasilja, lažne dojave o postavljenoj bombi, menadžment škole preduzeo je konkretne mjere kako bi se zaštitili učenici tokom boravka u školi uvođenjem dodatnih kontrola i procedura-pojačana dežurstva, djeci nije dozvoljeno napuštanje školskog dvorišta.


Foto: Portal RTV Budva

Formiranje novog Sajeta roditelja trebalo bi da da konkretnije rezultate, a sve u zajednici sa školom i ostalim instituacijama, poručio je v.d. direktora Osnovne škole "Stefan Mitrov Ljubiša", Novak Ljubanović.

Djeca su najbezbjednija u školi

"Bezbjednost djece je adekvatna, tačnije djeca su najbezbjednija u školi. Tu je 1.700 đaka, a konkretan slučaj je bio incident koji se dogodio, a najčešće dolazi do konfliktnih situacija u periodu adolescencije. Tako se i ovog puta nešto slično desilo, mi smo preduzeli sve procedure koje radimo i uobičajno. Pozvali smo roditelje, napravili sastanak, saslušali i jednu i drugu stranu. Mi smo pokrenuli sve što je neophodno, a to je da sankcionišemo takav vid ponašanja odnosno nasilje u školi. Na nastavničkom vijeću, koji je najveći organ škole, preduzeli smo mjere, sankcionisali, donijeli ukor, smanjili osjenu iz vladanja za konkretan slučaj djevojčice koja je napala dežurnu učenicu i to je događaj koji smo riješili", kazao je Ljubanović u Jutrom iz Budve.


Foto: Printscreen

Ispričao je i šta se dešavalo po pitanju dojave za ekplozivnu napravu.

"U petak u večernjim satima, nakon završetka radnog dana stigao je mejl. Međutim, koleginica koja je došla na seminar u subotu ujutro otvorila je mejl sa prijetnjama, nakon čega je pozvala mene, ja načelnika i to je ta procedura. Specijalna jedinica MUP-a Crne Gore je kroz tri sata detaljnog pregleda donijela je zaključak da ne postoji opasnost", istakao je Ljubanović.

Kako kaže, svaki razredni starešina je obavezan ako dijete izostaje sa nastave, da pozove roditelje.

"Razredni starešina je u obavezi ako dijete izostaje sa nastave da pozove roditelje. Kada je u pitanju konflikt koji se dogodio u školi, roditelj je obaviješten, a djevojčica se osjetila izdato i optužila dežurnu učenicu da je ona ta koja je doprinijela tome da razredna pozove roditelja. I to su neki pokazatelji da se nešto čudno dešava sa djecom, izostaju sa nastave, a roditelji misle da su na času", kazao je on.

Saradnja roditelja sa školom mora da bude dobra

"Treba da bude dobra saradnja roditelja sa školom da bi isprtili nedostatke u školskim obavezama te djece. Takođe, dešavaju se problemi u porodici koje se preslikavaju na svako dijete, jer prosto djeca ne reaguju dobro na neke devijacije u porodici, zato su pokazatelji u školi loš uspjeh, izostanci i mi to moramo normalno da propratimo i budemo u kontaktu sa roditeljima i uključimo sve zadužene institucije", istakao je on.

Potreban stražar u školi

"Ja sam čak govorio da se obezbijede prostorije za policajce u školi, da budu u školi, ali i oko škole. Napominjem, djeca su u školi najbezbjednija, ali kada izađu u dvorište tu nastaje problem, jer mi ne možemo da kontrolišemo jer je mnogo djece, iako imamo kamere. Tu već ne možemo da garantujemo ništa. Mi imamo dva odmora i dvije smjene, i tu opet mora neko propratiti sve jer nam djeca moraju biti zaštićena. Ne mora ni isključivo policajac da bude, može i stražar, čuvar škole, jer je nekada po sistematizaciji i postojalo to radno mjesto ali danas više nije slučaj. Povodom slučaja i informacije upotrebe psihoaktivnih supstanci, ja sam blago rečeno šokiran i mi smo na nastavničkom vijeću podstaknuti tim događajem donijeli niz odluka i pooštrenu kontrolu ulaska u školu. Poslednjih nedelju dana ja sam non stop u školi i zasita sam posvećen poslu", zaključio je Ljubanović.


D.Č.