04-07-2019

Lonely Planet: Crna Gora dokaz da najbolje stvari dolaze u malim pakovanjima!

Najpoznatiji svjetski vodič za putovanja, Lonely Planet donosi još jedan zanimljiv tekst o Crnoj Gori.

Lonely Planet: Crna Gora dokaz da najbolje stvari dolaze u malim pakovanjima! | Radio Televizija Budva

“Crna Gora je, jednom za svagda, dokaz da dobre stvari zaista dolaze u malim pakovanjima” – piše u članku koji se fokusira na ljepote Jadrana, prirodu sjevera, ali i bogatu istoriju naše zemlje.

“Visoke planine bdiju nad obalom, dok se zidine drevnih gradova naslanjaju na morske stijene. Miris četinara i mediteranskog bilja se širi … Sve ovo je upakovano u prostor veličine dvije trećine Velsa” – piše u članku.

Lonely Planet preporučuje sjever Crne Gore kao idealno mjesto za bijeg od ljetnjih gužvi.

“Kada se plaže napune, utabanim stazama je lako otići ka planinama Durmitora, Prokletija, na Biogradsku goru ili, poput mještana, obići lijepa sela i upoznati Crnogorce koji tamo žive. Isprobajte brdski biciklizam, pješačite, vozite kajak ili jašite konje” – navodi Lonely Planet koji se smatra najpouzdanijim vodičem za putovanja.

Autor se u ovom tekstu osvrće i na mentalitet Crnogoraca.

“Crna Gora postaje hit destinacija, svuda se priča o njoj. Iako je njihova zemlja u centru pažnje, Crnogorci su ostali isti: iskreni, druželjubivi i šarmantni. Neće vas gnjaviti ni pokušavati da prevare na svakom koraku, kao što je to slučaj u nekim drugim zemljama. Veća je vjerovatnoća da ćete naići na spontani zagrljaj nego na gnjavažu. Očekujte i 5 kg viška, ovi ljudi uživaju u tome da vas dočekaju i nahrane” – piše u tekstu.

“Od kada se Rimsko carstvo podijelilo, Crna Gora se nalazi na granici između Istoka i Zapada. Bogatstvo njene kulturne istorije može se vidjeti na rimskim mozaicima, freskama pravoslavnih manastira, bogato ukrašenim katoličkim crkavama, elegantnim minaretima džamija i nesalomivim tvrđavama. Izgradile su ih mnoge sile koje su se borile za tlo ove zemlje. Crna Gora je 50 godina bila dio nesvrstanih komunističkih država, nezavisnih kako od Istočnog bloka, tako i od Zapada” – zaključuje Lonely Planet.

Izvor> Share Montenegro