28-07-2017

LP Budva: Porodični nakit se ne poklanja, štaviše vratite Budvansku Opštini

Strah nam se pojavio još 2014 godine, kada su, po povećanju Emilfarbovog udjela u Rivijeri, počele glasine o razbijanju perjanice naše turističke ponude na tri preduzeća. Time bi njegov udio u firmi, a sada i novog partnera - kralja šećera, porastao na preko 50 posto bez ijednog uloženog dodatnog eura, saopštavaju iz Liberalne parije Budva.

LP Budva: Porodični nakit se ne poklanja, štaviše vratite Budvansku Opštini | Radio Televizija Budva

Kako ističu iz LP, sve to ekonomski stručnjaci mogu da opravdaju kroz bilanse kompanije ili dvosmislena tumačenja Lijupurove studije, namjerno izostavljajući jednu bitnu stvar - da je Budvanska Rivijera u vlasništvu izuzetno atraktivnih zemljišnih parcela na teritoriji Opštine.

Prema njihovim riječima, strah je opravdan da te parcele mogu postepeno nestajati kroz ugovore potpisane daleko od očiju javnosti.

"Mi iz Liberalne partije, ne samo da ovim saopštenjem insistiramo da se porodično blago ne poklanja, već insistiramo da se Vlada Crne Gore izjasni kako je Budvanska Rivijera prešla u vlasništvo države. Kao što znamo, Rivijera je bila u vlasništvu Opštine. Danas ne postoji ni jedan dokument na osnovu kojeg je opština ustupila ili donijela odluku o prenosu vlasništva ili ingerencija. Sa druge strane jasna je dokumentacija da je Opština bila poslednji raspolagač sredstava iz saveznog fonda za razvoj nerazvijenih republika, da je poslednji raspolagač iz sredstava saveznog fonda za obnovu područja postradalog od zemljotresa i da je svojinski raspolagač na građevinskom zemljištu u društvenoj svojini, koji ga je društvenim preduzećima davao na korišćenje, u ovom slučaju Budvanskoj rivijeri. Dakle, Opština je Budvanskoj Rivijeri dala na korišćenje građevinsko zemljište na kojem je po zakonu bila raspolagač odnosno imalac svojinskih ovlašćenja, unosila sredstva koja su joj na raspolaganje dala dva državna fonda, oslobađala je Budvansku obaveza prema sebi i time lišavala sebe izvornih prihoda, čime se dokazuje da je sve to je izvorni kapital Opštine Budva, koji je falsifikatom pripisan Vladi CG odnosno portfeljima državnih fondova pod kontrolom Vlade", zaključuju iz LP Budva.

Budvanski liberali su se danas obratili dopisima Ministarstvu ekonomije i Savjetu za privatizaciju i kapitalne projekte kojim zahtijevaju da im se stave na uvid i omogući fotokopiranje dokumatacije koja se odnosi na transformaciju tada Društvenog preduzeća HTP Budvanska.



Pozivajući se na Zakon o slobodnom pristupu informacijama, dopisom koji je potpisao predsjednik OO LP Budva Blažo Rađenović traženi su program transformacije sa procjenom vrijednosti, dopunjen program transformacije i stručna mišljenja i rješenja Agencije Crne Gore za prestrukturiranje privrede i strana ulaganja "kojima je data saglasnost na transformaciju navedenog preduzeća, kao i druga dokumantacija koja se nalazi u spisima predmeta".