21-03-2023

Magazin „Time“ izdvojio 50 najboljih destinacija za 2023. godinu

Magazin „Time“ izdvojio je listu 50 najboljih destinacija svijeta koje trebate posjetiti u 2023. godini, a na listi su se našli gradovi od Barselone do Temišvara, kao i jedan iz regiona - albanski grad Berat.


Berat u Albaniji, Foto: Pixabay

Da bi sastavio listu najboljih destinacija svijeta koje treba posjetiti ove godine, magazin „Time“ je tražio nominacije za mjesta od svojih međunarodnih dopisnika i saradnika, s pogledom na ona koja nude nova i uzbudljiva iskustva.

Za rezultat su izdvojili 50 mjesta, od Gize i Sakare u Egiptu, gdje je dugo odlagani Veliki egipatski muzej konačno renoviran i ponovo otvoren, do gastronomske destinacije - Dižona u Francuskoj.

Neke od destinacija sprovode održivije turističke prakse kako bi zaštitile svoje prirodne ljepote; Arhipelag Tuamotu u Francuskoj Polineziji ide ka tome da dozvoli samo jednog stranog posjetioca po lokalnom stanovniku.

Drugi napreduju, rastu i mijenjaju se, poput grada Medeljina u Kolumbiji, koji je procvjetao u kulturno živopisnu metropolu u godinama nakon smrti Pabla Eskobara.

Top deset destinacija na listi čine: Dominika, Barselona, Tores del Paine (Nacionalni Park u Čileu), Ladak u Indiji, Čerčil u Kanadi, Arhaus u Danskoj, Roatan u Hondurasu, Akaba u Jordanu, Kjoto u Japanu i Musanze u Ruandi.

Zanimljivo je da je na listi svoje mjesto pronašao albanski grad Berat koji se naziva i gradom "hiljadu prozora". Nalazi se na jugu zemlje, a nerijetko se naziva i najljepšim albanskim gradom. Zahvaljujući unikatnoj osmanskoj arhitekturi našao se na UNESCO-voj listi svjetske baštine, a nosi i titulu grada-muzeja.

Cjelokupnu listu 50 destinacija koje magazin „Time“ preporučuje za posjetu u 2023. godini možete pogledati na linku.



(Klix.ba)