13-10-2014

Magistrale “pokrivaju” kamerama

Do kraja ove godine Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) trebalo bi da izradi projekat stacionarnih radarskih sistema, što je predviđeno i nacionalnom Strategijom za poboljšanje bezbjednosti u saobraćaju od 2010. do 2019. godine.

Magistrale “pokrivaju” kamerama | Radio Televizija Budva

To znači da će Uprava policije na najfrekventnijim magistralnim putevima postaviti stacionarne radarske sisteme (kamere) sa visokom rezolucijom koji će snimati vozila u prekršaju. Ti dokazi će se distributirati operativnom centru koji će procesuirati saobraćajne prekršaje bez saobraćajne policije.

„Kamere će biti postavljene na lokacijama na kojima se dešavaju najteže saobraćajne nesreće. Naš plan je da stacionarne radarske sisteme postavimo na putu Podgorica-Nikšić, prema Cetinju i Budvi, zatim ka Baru, Kolašinu i Bijelom Polju, kao i u gradskom jezgru Podgorice. Ovo će povećati stepen bezbjednosti u drumskom saobraćaju, jer je to praksa svih razvijenijih zemalja Evrope“, rekao je zamjenik direktora policije Nikola Janjušević Janjušević.

On je za Pobjedu kazao da će se sa radarskim sistemima smanjiti broj saobraćajnih policajaca na putevima, a još bitnije da će se uticati na smanjenje saobraćajnih prekršaja, ali i nezgoda.

Janjušević je podsjetio da su crnogorski putevi u junu, julu i avgustu odnijeli 13 života.

"Što je do sada najmanja zabilježena brojka otkako se vodi statistika o broju poginulih i teško povrijeđenih u saobraćajnim nesrećama“, kazao je Janjušević.