16-01-2020

Maja Liješević, direktorica TOB: Budva i ove godine zabelježila nove rekorde

"Mislim da svi zajedno možemo konstatovati jedno zadovoljstvo i da je ovogodišnji program tokom Nove godine zaista ispunio naša očekivanja", izjavila o dočeku Nove godine direktorica TO Budva Maja Liješević, gostujući u emisiji Polis.

Maja Liješević, direktorica TOB: Budva i ove godine zabelježila nove rekorde | Radio Televizija Budva



Početak zimske sezone na Budvanskoj rivijeri obilježio je neizostavni doček Nove godine na otvorenom, koji su organizovali TOB i Opština Budva, u saradnji sa privredncima. Kakvi su rezultati ostvareni, kakvim brojkama raspolažete o posjeti i ostvarenim prihodima?

"Mislim da svi zajedno možemo konstatovati jedno zadovoljstvo i da je ovogodišnji program tokom Nove godine zaista ispunio naša očekivanja. Program je bio izuzetno kvalitetan, sa samim izvođačima, zastupljena je bila raznovrsnost u muzičkim pravcima. Tako da su ljubitelji klasične muzike mogli uživati, ljubitelji popularnih naših zvezda iz regiona takođe ali i bio je zaista bogat diječiji program.

Ono što treba istaći jeste, da je ove godine Budva zabilježila i nove rekorde. Budva koja je i dalje ostala omiljena destinacija za provod tokom novogodišnjih praznika. Ona je to već 20 godina, ali za razliku od ranijih godina. Budva nije jedina u regionu koja organizuje doček. To rade i drugi gradovi, nama susjedni ali isto tako ostali u regionu, tako da i oni u svojim vrlo značajnim programima, privuku par hiljada turista. Ove godine imamo i zvanični podatak i procjenu od Centra bezbjednosti da je tokom novogodišnje noći bilo oko 30.000 posjetioca u Budvi a prvog naveče nekoliko hiljada više. Podatak još jedan je zaista značajan a to je da je u našim hotelima, od kojih je jedan broj imao tradicionalno svoje programe sa vrlo poznatim i popularnim izvođačima u okviru svog trodnevnog ili višednevnog programa, boravilo skoro 4.000 turista u preko 30 hotela na teritoriji opštine Budva koji su radili tokom novogodišnjih praznika. Takođe smo svjedoci i zabilježeli smo da svakodnevno tokom ovih pet dana desetine i desetine autobusa koji su pristajali koji su iskrcali putnike na svim teritorijama naše opštine, tako da je to pokazatelj da je i u privatnom smeštaju zaista bilo popunjeno i sa zadovoljstvom kažem ponovo možemo konstatovati da je i ovogodišnji novogodišnj program, dnevni i noćni, zaista ispunio naša očekivanja".

Objektivno govoreći, ovoga puta Budva je imala najkvalitetniji, naročito muzički program, i glavne zvijezde večeri bili su naravno Zdravko Čolić i Svetlana Ceca Ražnatović. Koliko ste izdvojili novca - sredstava za angažovanje ovih muzičkih zvijezda?

"Kao što sam rekla, u susjednim gradovima se organizuju programi i to je dobro, ali Budva i dalje ostaje i ima epitet najomiljenije destinacije i zbog toga je trebalo dovesti i realizovati program sa izvođačima koji su popularni, kako u dnevnom tako i večernjim programu. Mi smo upravo realizovali ono što je Izvršni odbor turističke organizacije opštine Budva definisao kao svoj program i zato naravno su potrebno određena sredstva.

Ovom prilikom da demistifikujem ono o čemu se priča prethodnih dana. Zaista nema potrebe za tim, zato što je Izvršni odbor i Turistička organizacija to vrlo transparentno i donio i evo upravo ću ja sad, izuzimajući naše lokalne izvođače jer nam je bio interes da lokalne budvanske i crnogorske izvođače uključimo u okviru petodnevnog programa, koji smo imali tokom Nove godine, istaći par angažmana određenih izvođača.

Konkretno, Akademija i Gula koštali su 3.000 eura, Psihomodo pop 9.000, Lena Kovačević nešto manje od četiri i po hiljade, Neno Belan i bend 5.000, Mahmut Orhan i Offenbach, svjetski poznati dj-evi 23 odnosno 30.000 eura, Nevena Božović 7.000 eura, Zdravko Čolić i Svetlana Ražnatović, uključujući kompletan njihov kompletan tim zajedno sa smeštajem i prevozom, 103 odnosno 75.000, Hari Mata Hari i grupa 26.000.

Tu bi naravno istakla i da je program dječji koštao nešto manje od 5.000 eura, koji se odvijaju Petrovcu i u Budvi a isto tako i koncert klasične muzike, koji svakako formalno ne pripada budžetu Nove godine već ima poseban budžet, a to je izvedba Mediteranskog revijskog orkestra i svih solista koji košta nešto oko 15.500 eura.

To pokazuje da ono što smo najavili prilikom promocije samog programa i svih ovih izvođača, da ćemo potrošiti nešto oko 300 do 310.000 EUR-a upravo se to evo ovim što sam mu sad saopštili realizovala. Naravno svi ovi podaci, ukoliko nisu, biće objavljeni na našem sajtu, tako da čitava javnost može to i da pogleda".

Pored toga što turistička organizacija Budve sa ovakvim muzičkim zvijezdama doprinosi da se ugled Budve još više poboljša, po prvi put organizujete i nagrade za najbolje u turizmu na teritoriji opštine Budva.

"Pa jeste, to je upravo jedna aktivnost u kojom želimo da na neki način povežemo privredu sa javnim institucijama ali da istaknemo one koji su najbolji. To do sada nije bio slučaj u Budvi ali jeste u regionu, u drugim gradovima i na nacionalnom nivou. Znamo da imamo onu godišnju nagradu o doprinosu u turizmu ali zašto da mi to ovdje u Budvi nemamo. Mi prvi treba to da imamo jer je to na neki način i podstrijek i afirmacija svih onih koji su najbolji u svojoj oblasti i to, vrlo je važno pomenuti, da u komisiji su predstavnici privrede i lokalnih institucija iz oblasti turizma".

2020. godina takođe počela angažovano i radno za turističku organizaciju Budve na vrlo prestižnom sajmu koji dalje traje u Štutgartu

"Nije samo to jedina aktivnost, još uvijek je aktuelna Božićna pjaceta i klizalište sve do kraja školskog raspusta. Bio je nastup u Štutgartu, to jeste on i dalje traje i to je prvi prvi sajam gdje Crna Gora kao destinacija zemlja partner jednom od zapadnoevropskih sajmova i to je vrlo značajno. Budva naravno tu isto i na tom tržištu ima primat, odnosno ima 50% prometa turističkog sa tog tržišta. Ono što je važno jeste da pokazatelji govore o tome da se nama turisti iz Njemačke vraćaju. Turisti iz Njemačke, Njemačka koja je tržište ciljno nama ovde u Budvi ali i oprezno jer oni vrlo rano i bukiraju i odlučuju se o tome gdje će provesti svoj odmo. Tako da ovo je u suštini sajam za ovu godinu ali Boga mi i za narednu. Takođe paralelno sa ovim sajmom je još jedan sajam sada u toku gdje su i našu kolege prisutne a to je sajam u Beču takođe na njemačkom govornom području a nakon toga nam slijedi promotivni nastupi kako u regionu tako i na ostalim ciljnim tržištima što samostalno što sa u okviru nastupa Crne Gore i turističke ponude Crne Gore. Ono što želim izdvojiti jeste i taj sajam u Beogradu gde iza ista nastupamo samostalno zajedno sa hotelijerima i privredom iz našega grada i očekujemo zaista ponovo jedan zapažen promotivni nastup", izjavila je direktorica TO Budva Maja Liješević.