10-07-2016

Majka iz Mojkovca koja je rodila 14-oro djece dobila nacionalnu penziju

Majka heroj iz Mojkovca, Stojka Radojević, koja je rodila 14-oro djece, dobila je nacionalnu penziju.

Majka iz Mojkovca koja je rodila 14-oro djece dobila nacionalnu penziju | Radio Televizija Budva

Kako je kazao Stojkin rođak, za njen slučaj se, nakon javljanja u emislu na TV Crne Gore, zainteresovala tadašnja ministarka rada i socijalnog staranja Zorica Kovačević, prenosi portal “Volim Podgoricu”.

Stojka, naime, iako je rodila četrnaestoro djece, nije imala pravo na nadoknadu za majke sa troje i više djece, jer nikada nije bila zaposlena, niti se prijavljivala na biro rada.

“Ja sam Radojević Stojka iz Mojkovca. Imam 14 djece. Nijesam radila nigdje, imam 20 unučadi, imam sedmoro praunučadi, ima mi muž penziju 168 eura, bolestan je, nepokretan gotovo. Da li imam ja pravo na naknadu, a nijesam se prijavljivala na Zavod, jer nijesam imala kad ni da jedem, a ne da se prijavljujem, da ti pravo kažem”, pitala je Stojka ministarku Zoricu Kovačević, u emisiji “Okvir”.

Pošto nije prijavljena na Zavod, ministarka je Stojki objasnila da, nažalost, nema pravo na nadoknadu. Nakon ove emisije, Stojku je posjetila ekipa TV Crne Gore, a ministarka Kovačević je obećala da će naći način da pomogne Stojki, kako bi njen život u poznim godinama bio sa manje briga.

Iako su uslovi života nekada bili mnogo teži, supružnici Stojka i Mile voljeli su da imaju veliko potomstvo i izrodili su 14-oro djece. Supružnici i danas žive skromno ali su, kažu, srećni jer je pravo bogatstvo to što su dobili 20 unučadi i sedam praunuka.

Stojka i Mile izrodili su šest sinova i osam kćeri. Danas je uz njih najmlađe dijete, 22-godišnja Radmila.