19-05-2019

Manifestacija Noć muzeja obilježena u Budvi

Manifestacija Noć muzeja u Budvi obilježena otvaranjem izložbe "Odlikovanja i oznake crnogorske vojske do 1916. godine" autora mr Marka Janketića, Gorana Bubanje i Violete Folić u Muzeju grada Budve održana u subotu 18. maja 2019. godine u 20 časova, a nakon otvaranja izložbe je Muzej grada Budve bio otvoren za posjetioce do ponoći.

Manifestacija Noć muzeja obilježena u Budvi | Radio Televizija Budva

U ime JU Mizeji i galerije Budve prisutnoj publici se obratio rukovodilac Muzeja gospodin Jovo Đurović.

Prisutnima se obratio autor ove izložbene postavke mr Marko Janketić koji je govorio o ovoj postavci.Izložbu je otvorila direktorica Polimskog muzeja iz Berana Violeta Folić.

Prenosimo Vam dio teksta iz kataloga: „Prvi počeci nagrađivanja imaju korijene u najranijoj istoriji ljudskog roda. Nagrade raznih oblika i medalja dodjeljivale su starješine drevnih društvenih zajednica svojim istaknutim članovima kao priznanje i znak zahvalnosti. Evropska srednjovjekovna epoha karakteristična je po dodjeljivanju nagrada. Bogato ukrašeno oružje kao simbol privrženosti i zahvalnosti društva ili vladara dodjeljivano je istaknutim pojedincima. U tom periodu kod orijentalnih naroda u svrhu nagrađivanja koriste se razni vrijedni materijali, krzno, tekstil i tome slično. Nauka koja se bavi naučnom obradom odlikovanja, ogranak je numizmatike i naziva se faleristika. Faleristika je relativno nova naučna disciplina, čija se prva izdanja pojavljuju tek u drugoj polovini XIX vijeka. Prve medalje uradio je Vitore Pizano (1395–1455) kao spomen na važne kulturno-istorijske događaje. Od tada medalja postaje hroničar svih važnih događaja. Vojna moć i ratni pohodi pojedinih zemalja dovode do pojave striktno vojnih odličja, smatra se da je Orden sv. Luja iz 1693. godine prvo vojno odlikovanje. Ubrzo taj primjer slijede i druge evropske zemlje. Tu ustaljenu praksu prekida Francuska buržoaska revolucija krajem XVIII vijeka, koja omogućava da i običan građanin – civil za svoje zasluge prema društvu može biti odlikovan i nagrađen od strane novog poretka. Tako se orden Legije časti, uveden 1802. godine smatra pored ostalog i prvim ordenom za civilne zasluge. Pri pomenu odlikovanja i medalja prva asocijacija je na ratne pobjede, slavu i hrabrost predaka. Odlikovanja zaista jesu simbol borbe, hrabrosti i pobjede. Sa druge strane oni su hroničari jednog vremena, pa se može reći da je u pitanju kompleksna društveno-istorijska pojava kroz koju se pored ostalog može pratiti razvoj crnogorskog društva i države.“

Manifestacija se takođe obilježila u svim organizacionim jedinicama JU Muzeji i galerije Budve i imaće produženo radno vrijeme, a raspored je sledeći:

– Moderna galerija „Jovo Ivanović“ biće otvorena do 22 časa za posjetioce koji će moći da uživaju u izložbi „Physica Curiosa“ akademske umjetnice Kristine Pirković.

–Spomen dom „Stefan Mitrov Ljubiša“ biće otvoren do 22 časa za posjetioce koji će moći da pogledaju izložbu „Efemera“ umjetnice Jovane Vujanović.
– Muzej grada Budve će nakon otvaranja pomenute izložbe biti otvoren do ponoći za posjetioce.

– Spomen dom „Reževići“ biće otvoren do 20 časova i posjetioci će moći pogledati stalnu postavku „Zavjeni darovi Paštrovića“ iz riznice manastira Reževići kao i stalnu etnografsku postavku o životu Paštrovića do polovine XX vijeka.

– Spomen dom „Crvena komuna“ i galerija „Marko Krstov Gregović“ biće otvoreni do 22 časa za posjetioce koji će moći posjetiti stalnu postavku o prvoj komunističkoj opštini na Jadranu, ali i izložbu skulptura Svetomira Arsića Basare i kolektivnu izložbu slika sa 23. saziva međunarodne likovne kolonije „Buljarica Art“.