21-05-2022

Marđonović: Ovu turističku sezonu obilježiće nedostatak radne snage

Nedostatak radne snage, zakonskog okvira za zanatstvo, adekvatnog i savremenog osposobljavanja problemi su koji karakterišu trenutnu situaciju u crnogorskom preduzetništvu kazao je Boris Marđonović direktor Zanatske komore CG.


Ilustracija, Foto: Pixabay

Direktor Zanatske komore CG Boris Marđonović kazao je za Polis da su u toku dva projekta. Prvi projekat je "Master 40"

"Zanatska komora CG trenutno realizuje projekat ERASMUS + koji se zove "Master 40", unaprijeđenje majstorskih ispita, a 40 zato što smo mi u četvrtoj industrijskoj revoluciji i zanatstvo mora da je prati, da bude u korak sa tim. Ovim projektom smo htjeli da omogućimo zanatlijama da pripremaju i polažu majstorske ispite i to je zakonska obaveza i nešto što je garancija kvaliteta na tržištu i otud naziv "Master 40", kazao je on.


Foto: Printscreen

Drugi projekat namijenjen je mladim preduzetnicima koji im može pomoći da se umreže na evropskom nivou

"Fokus ovog prjekta je mentorstvo u inostranstvu za mlade ljude i ljude koji imaju svoje registorvane firme do tri godine, koji žele da osnuju svoj biznis, imaju priliku da izabreu svoj mentora koji će im pomoći da biznis plan unaprijede, da dođu u kontakt sa dobavljačima, nove tehnologije, da vide kako funkcionišub druga tržišta a sjutra možda naprave i neku poslovnu saradnju", istakao je on.

Marđonović smatra da će se usvajanjem novih zakona o zanatstvu poboljšati položaj zanatlija u Crnoj Gori

"Postoje već neki zakoni, međutim oni se nedovoljno primjenjuju. Sada je u fazi izmjena zakona o zanatstvu, radna grupa je formirana i već je bio prvi sastanak. Nadamo se da ćemo do kraja godine imati ozbiljan predlog za zanatstvo, jer nije u pitanju običan već sistemski zakon koji treba da reguliše tri stvari a to je: Kako se obavlja zanat, kako izgleda stručno osposobljavanje i kako izgleda organizacija zanatstva. Rezultat nam je stihijsko poslovanje.

Ovu turističku sezonu obilježiće nedostatak radne snage, smatra Marđonović

"Radne snage neće biti dovoljno i to je veliki problem jer su sada u regionu mnogo veće plate. Oni koji su dolazili kod nas da rade traže više, što je sasvim normalno, ali i mi bismo bili srećni kada bi mogli da omogućimo veće zarade zaposlenima. Međutim, kada vi godišnje u turizmu radite dva ili tri mjeseca, to su uslovi gdje vi ne možete to obezbijediti, tačnije ni u jednom biznisu. Nažalost, ne vidimo da od donosilaca odluka postoje neke strategije", kazao je on.

Za preduzetnike izuzetno je važno da se definiše poslovni okvir i poboljša odluka zanatlija, zaključio je Marđonović.


D.Č.