27-11-2020

Marković: Borićemo se svim sredstvima za očuvanje Miločerskog parka

Na dnevnom redu šeste sjednice SO Budve koja je zakazana za 8. decembar, na inicijativu kluba odbornika Demokratske Crne Gore Budva, pred odbornicima će se naći predlog Odluke o utvrđivanju javnog interesa koja se tiče eksproprijacije nepokretnosti dijela katastarske parcele KO Sveti Stefan čiji je nosilac prava svojine kompanija "Sveti Stefan hoteli" AD Budva.

Marković: Borićemo se svim sredstvima za očuvanje Miločerskog parka | Radio Televizija Budva

Foto: Marko Marković, printscreen TV Budva

Radi se o dijelu urbanističke parcele definisane u DUP-u Pržno -Kamenovo jedan i Pržno -Podličak.

Predsjednik Kluba odbornika Demokratske Crne Gore Marko Marković, kazao je za dnevno informativnu emisiju Polis, da su oni od samog početka prepoznati na lokalnom političkom nivou kao partija koja se bori za očuvanje preostalog prostora koji prepoznaju kao značajan reusur koji treba ostaviti budućim generacijama kako bi ovdje bilo dostojanstveno živjeti i u budućnosti, našoj djeci i njihovoj djeci.

"Miločerski park smo prepoznali kao jedan od rijetkih preostalih dragulja na teritoriji naše opštine zato je i donesena Deklaracija o zaštiti. Imali smo non-stop problem jer smo se borili sa državnim nivoom, koji je imao drugačiji koncept razvoja, tako da su u jednom momentu donijeli jednu studiju koja se tiče toga prostora gdje su ucrtali neku gradnju koja nije u skladu sa planovima višeg reda, borili smo se protiv toga. Ja sam lično podnio krivičnu prijavu protiv glavnog državnog arhitehte i tadašnjeg ministra turizma i sigurno da ću, kada se promjene institucije na državnom nivou, ponoviti tu krivičnu prijavu", kazao je Marković.

Investitori da se prilagode, a ne da im se po svaku cijenu izlazi u susret

Marković, ističe da je ovo samo još jedan logičan potez u nizu, koji potvrđuje njihovu odlučnost da zaštite taj prostor od investitora kojima se po svaku cijenu mora i želi izaći ususret.

"Mislimo da to nije dobar princip, nego da su investitori ti koji moraju da se prilagode, kao i mi koji živimo ovdje i zakonskoj regulativi i pozitivnim pravnim propisima, tako da je ovo samo jedan logičan potez u nizu i da niko ne sumnja, nećemo odustati od toga. Poenta je u očuvanje onog zelenog pojasa tamo, nije to ništa što mi izmišljamo, to je precizirano DUP-om Pržno Podličak, znamo da su planovi na nivou zakona, mi smo dužni svi da se pridržavamo zakona. Iako je planom tako predviđeno ne vidim uopšte razlog zašto bi se od toga odustajalo, posebno što želimo da sačuvamo onaj dragulj od Miločerskog parka i sigurno nećemo od toga odustati i borićemo se svim stredstvima za očuvanje tog dijela parka i zašto da ne ostane u svrhu onoga što je DUP predvidio", istakao je.


Foto: Arhiva, Sa prošlogodišnjeg protesta protiv gradnje u Miločeru

Opština Budva da postane korisnik predmetne lokacije

Na tom prostoru trenutno se, kako je kazao, brani građanima slobodan pristup plaži i uopšte tom dijelu naše opštine.

"Ja vjerujem da će političke promjene koje nas sve očekuju i izborom nove Vlade zauzeti jedan potpuno drugi stav kao države prema toj teritoriji i ubijeđen sam da će ta teritorija biti zaštićena i dobiti onaj status koji zaslužuje na radost svih nasmještana i posebno naših sugrađana koji žive u tom pojasu", zaključio je Marković.

U obrazloženju Predloga Odluke koji je inicirao klub odbornika Demokrata Budva, navodi se da je na predmetnom dijelu katastarske parcele broj 986 KO Sveti Stefan, odnosno na urbanistčkoj parceli broj 43 u datim koordinatama planirana namjena Parking zelenilo. Razlozi za donošenje Odluke o utvrđivanju javnog interesa nalaze se u namjeri da se u usvajanjem tog akta stvori neophodan preduslov da se u smislu javnog interesa što parking prostor stvarno jeste u postupku eksproprijacije zemljišta izuzme predmetna lokacija i da njen korisnik postane Opština Budva.

Time bi se, kako je navedeno, nedvosmisleno zemljište privelo predviđenoj namjeri i nadalje valorizovalo.



D.P./J.N.