24-06-2020

Marković: Treći paket ekonomskih mjera da smanji uvoznu zavisnost

Predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković kazao je da se usvajanje trećeg paketa ekonomskih mjera očekuje ubrzo nakon usvajanja rebalansa budžeta u Skupštini, možda krajem juna, te da će on biti usmjeren na smanjenje uvozne zavisnosti naše države.


Foto: gov.me

"Treći paket mjera neće imati u osnovi socijalni aspekt i subvencioniranje, već obezbjeđivanje sredstava za likvidnost i obrtna sredstva. Dakle, i turističkoj privredi ali i drugoj privredi. I naravno sadržavaće mjere za investicije i razvoj, odnosno pokretanje proizvodnje u onim oblastima gdje smo uvozno zavisni", kazao je predsjednik Vlade odgovarajući na novinarska pitanja nakon Premijerskog sata.

Precizirao je da se to odnosi na poljoprivredu, industriju, građevinarstvo, preradu kamena i ruda. Osim mjera za smanjenje uvozne zavisnosti, ovaj paket mjera će sadržati i projekte koji će umanjiti pogođenost finansija i ekonomije u slučaju krize u turizmu.

Upitan da prokomentariše turizam, premijer Marković je kazao da nije optimista jer se situacija sa virusom komplikuje.

"To znači da turistička privreda ne može imati velika očekivanja", rekao je Marković i istakao da ćemo se posebno fokusirati da očuvamo supstancu turističke privrede.

Napominjući da su za turizam i ugostiteljstvo odobrene subvencije i za jun, premijer je kazao da turisti nijesu zainteresovani za putovanja iako Crna Gora ima otvorene granice sa 133 zemlje.