30-04-2015

Maske iz cijelog svijeta stižu u Budvu, a dolazite li vi?

Kao i prethodnih, Budva i ove godine obećava nezaboravan i najbolji provod tokom prvomajskih praznika, kada će svi posjetioci moći da uživaju u bogatom kulturno - zabavnom programu u okviru XIII Međunarodnog turističkog budvanskog Karnevala, koji organizuje Turistička organizacija opštine Budva i Opština Budva.

Maske iz cijelog svijeta stižu u Budvu, a dolazite li vi? | Radio Televizija Budva

Prema riječima PR TOB-a Darje Marović, novi koncept programa Karnevala kao i tokom prethodne tri godine obilježiće i ovogodišnju manifestaciju, pod nazivom "Da nije ljubavi, ne bi svijeta bilo", koja se u Budvi održava od 1. do 3. maja.

Turistička organizacija opštine Budva posebnu pažnju je posvetila dijelu organizacije kulturno, edukativno, ekološko i muzičkih sadržaja, što se reflektovalo kao izuzetno pozitivno, prema interesovanju i povećanoj posjećenosti turista, a samim tim i prema pozitivnim rezultatima koje je privreda ostvarila tokom trajanja Karnevala” – kazala je Marović, ističući da tokom karnevalske fešte očekuju veliki broj gostiju iz Crne Gore i zemalja regiona, ali i iz inostranstva.

“Očekuje se više od 1.500 učesnika u karnevalskoj povorci, koja će se održati u subotu 2. maja sa početkom u 19.30h, predvođena Kapom od Karnevala, Gradskom muzikom Budve i mažoretkama. Oko 40 karnevalsih maski stiže iz cijelog svijeta, a u povorci će biti 25 inostranih, koje dolaze iz Italije, Slovenije, Makedonije, Turske, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije itd., a iz Crne Gore njih 15”, istakla je Marović za Radio Budvu, i dodala da se Turistička organizacija opštine Budva potrudila da pravim programom obezbijedi zainteresovanost građana Crne Gore i cijelog regiona za dešavanja u Budvi, pa će između ostalih, u vrijeme Karnevala sve prisustne zabavljati Stereo Ambasada, Who see i grupa Colonia.

Značajan doprinos programu Karnevala, kako je kazala, daju i istaknute crnogorske umjetnice, Jelena Ćelić i Marica Kuznjecov, koje će svojim umjetničkim instalacijama uljepšati Trg palmi i Trg ispred Citadele. Instalacije će se postavljati od srijede 29. aprila i biti na raspolaganju za razgledanje posjetiocima sve do završetka karnevalske fešte. Studentkinje Fakulteta likovnih umjetnosti sa Cetinja, Jelena Đurašković, Milica Mijajlović i Aleksandra Ivanović, značajno će uljepšati nedjelju 3. maj svim mališanima, oslikavajući im lica.

Marović je istakla da Karneval u Budvi predstavlja veoma važan motiv za dolazak turista u Budvu u vrijeme prvomajskih praznika, a dodatna važnost održavanja ove manifestacije za Budvu je i činjenica da se ovom feštom obilježava neformalni početak ljetnje turističke sezone, te da će Budva biti najljepše mjesto u regionu tokom prvomajskih praznika.



Opširnije u prilogu:





PROGRAM KARNEVALA:

XIII Međunarodni turistički budvanski Karneval i XIV proljećna noć pod maskama “Da nije ljubavi, ne bi Svijeta bilo” od 01. - 03. maja



01.05. petak:
- od 20h - Abrum – poziv na Karneval – po Trgovima i ulicama Starog grada;
- od 21h - tematska noć u kafićima unutar zidina Starog grada:
- Citadela – Salsa veče škole „Buena Vista“ – od 21.30h
- Casper
- Jeff
- Greco
- Bistro Rivijera
- Vihor
- Sambra
- Feral
- Irish pub

02.05. subota:
- od 12h - 19h - „Discover Budva“ - upoznavanje sa kulturno-istorijskim nasljeđem Budve;
- od 16h - 18h - „Vinski kutak“ na Trgu pjesnika u Starom gradu;
- u 19.30h - Velika Karnevalska povorka, predvođena Kapom od Karnevala, Gradskom muzikom Budve i mažoretkama, od caffe-a „City“ do glavne bine ispred Starog grada;
- Voditelji Karnevalskog programa – Mario Benić & Milijana Jelušić.

Bina ispred Starog grada:
- od 22.00h - klapa Who See;
- od 23.30h – grupa „Colonia“;

Bina na Trgu palmi:
- od 22.00h - muzičko-plesni performans škole sambe „Las Salseras del Balkano“, uz pratnju bubnjara Dragoljuba Đuričića;

Bina između crkava:
- od 22.00h – Stereo Ambasada (Lazar DJ LuckyDee Gregović, Nikola Radulović i Momo Grujić);

*Face Painting – na Trgu ispred Starog grada, od 17h do 23h:
Umjetnice iz Budve, studenti Fakulteta za likovne umjetnosti sa Cetinja:
- Jelena Đurašković
- Milica Mijajlović
- Aleksandra Ivanović

* „Alternacija“ - atraktivan program koga čine alternativni umjetnici na štulama i akrobate sa vatrom - od 20h – po ulicama i Trgovima Starog grada.

03.05. nedjelja:
- od 12h - „Slatki kutak“ – na Trgu pjesnika;
- od 12h – 18h - „Discover Budva“;
- tokom cijelog dana dječiji programi:
- u 16.30h - Mala karnevalska povorka - predvođena Kapom od Karnevala, Gradskom muzikom Budve i mažoretkama, od dječijeg vrtića do glavne bine;
- Voditelji Karnevalskog programa – Mario Benić & Milijana Jelušić.

*Face Painting – na Trgu ispred Starog grada, od 12h do 16h
Umjetnice iz Budve, studenti FLU sa Cetinja:
- Jelena Đurašković
- Milica Mijajlović
- Aleksandra Ivanović

* „Alternacija“ - alternativni umjetnici na štulama i klovnovi - od 13h.

* Umjetničke instalacije:
- Jelena Ćelić – na Trgu palmi;
- Marica Kuznjecov – na Trgu ispred Citadele.